Het verhaal van Herkenrodeboer/Landknapen in Lummen
Verhaal

Sinds zomer 2018 heet de Herkenrodeboer in Lummen Landknapen. Wat er niet veranderd is, zijn de heerlijke Limburgse producten, van varkensvlees tot speltbloem. 

“Onze jonge kippen voor het eerst in de boomgaard loslaten, was een prachtig moment”

Koen is eigenlijk psycholoog van opleiding, maar via zijn hobby uitgegroeid tot boer. Hij begon met 30 lammetjes, en vandaag lopen er 300 geiten, runderen, schapen, varkens en kippen rond op zijn domein. 

Wat vind je zo leuk aan je job? 

Koen: “Het bezig zijn met de natuur en dieren. Een van mijn mooiste herinneringen is toen we de jonge kippen voor het eerst in de boomgaard loslieten. Dat was een plezier om te zien hoe ze daarvan genoten. We zijn ook echt ingebed in de omgeving van de abdij van Herkenrode, een natuurgebied waarbinnen we werken. Als biologisch bedrijf is dat natuurlijk een heel mooi kader om in te werken. Daarnaast vind ik het ook fantastisch om producten direct aan de eindklant te verkopen.” 

Wat is je missie met je boerderij?  

“Mensen kwaliteitsvolle producten laten eten waarvan ze weten vanwaar ze komen en hoe ze geproduceerd zijn. En dat mensen dan bewust kiezen voor echt pure producten die gemaakt zijn met respect voor de natuur, de omgeving en de dieren.” 

Waarom is Landknapen zo succesvol, denk je?  

“Klanten vinden onze producten lekker en geloven in ons verhaal. We staan voor duurzaamheid en we zorgen ervoor dat onze dieren zich goed voelen. En dat kunnen klanten bij ons zien. Mensen zijn zich er tegenwoordig van bewust wat er gebeurt met batterijkippen, en daardoor kiezen ze misschien bewust voor onze kippen die vrij rondlopen.”  

 

Wat is je eigen lievelingsproduct van eigen kweek?  

“De speltbloem. Die kan je gebruiken om van alles mee te maken: brood, pannenkoeken, wafels, saus … Omdat het spelt is en geen tarwe, is het toch wel wat gezonder. Daarnaast zijn we bezig met het ontwikkelen van een nieuwe stroop, en daar ben ik ook heel benieuwd naar!”