Robby komt uit een traditionele vee- en akkerbouwfamilie, maar werkte niet op de boerderij. Tot hij enkele jaren geleden het idee had om een speciaal samenwerkingsverband tussen boer en klant (CSA) op te starten. Hij overtuigde zijn nonkel en samen gingen ze dit sociale avontuur aan.
"Klanten die na een jaar opnieuw inschrijven, daar word ik echt blij van”
Hoe is het allemaal begonnen?
Robby: “De boerderij was oorspronkelijk van mijn grootvader en werd indertijd overgenomen door mijn nonkel. Ik werkte ergens anders. Tot ik een vijftal jaar geleden iemand ontmoette die aan CSA deed, ‘Community Supported Agriculture’. Kort gezegd is dat ecologische landbouw die letterlijk gesteund wordt door de gemeenschap, de eindconsumenten. Mijn nonkel denkt binnen enkele jaren aan pensioen en hij was onmiddellijk bereid om hier samen in te stappen. Wij produceren gezonde producten op een milieu- en diervriendelijke manier. De klanten komen de groenten en het fruit zelf plukken en worden betrokken bij onze beslissingen. Maar ze kunnen vooral, wanneer ze willen, genieten van kraakverse, ecologische groenten en fruit. Dat is dan ook de drijfveer voor de meeste klanten hier.”
Wat maakt jouw zaak anders dan die van andere producenten?
“Er zijn ondertussen in België een 40-tal CSA-landbouwers, allemaal kleinschaliger dan ons bedrijf. Wij telen 80 verschillende soorten groenten en hebben sinds vorig jaar ook een fruittuin: een boomgaard voor zelfpluk. Wij zijn de enigen in België die naast groenten en fruit ook vleespakketten aanbieden. We houden onze runderen op een natuur- en diervriendelijke manier. Koeien die de hele dag kunnen grazen in de weide zijn veel rustiger en gezonder dan dieren die veel binnen staan. Dat komt de smaak van het vlees ten goede!”
Waar ben je trots op?
“De klanten die inschrijven, doen dit voor een jaar. Wanneer ze dan na een jaar opnieuw inschrijven, daar kan ik echt blij van worden. Eén klant vertelde me onlangs: 'Ik zou radeloos worden mochten jullie ooit stoppen!'" (lacht) "Dat is natuurlijk een fijn compliment en dat vertelt me dat we goed bezig zijn. Ik ken de 200 gezinnen die bij ons ingeschreven zijn ook allemaal min of meer. Tijdens hun wekelijkse plukmomentje sla ik vaak een praatje. We organiseren één keer per seizoen een seizoensfeest en we houden jaarlijkse evaluatievergaderingen met al onze gezinnen. Dat gemeenschapsgebeuren, daar kan ik echt van genieten.”
Wat brengt de toekomst nog?
“We zitten eigenlijk aan onze limiet: we hebben werk genoeg. Mocht het kunnen, dan zou ik heel graag nog met varkens en legkippen beginnen, maar eerlijk: het is genoeg zo. Zolang de klanten tevreden zijn, ben ik tevreden!”