Het verhaal van biologisch tuinbedrijf Aardevol in Tongeren
Verhaal

Bert en Geertje stammen niet af van een boerenfamilie, maar zijn daarom niet minder gepassioneerd. Hun motto: ‘voeding is de basis van het leven’. En als je je groenten en fruit op een fijne, verantwoorde en biologische wijze kan aankopen, smaken ze des te beter.  

"Ik kan echt genieten van het aroma van verse venkel in de winkel"

Hoe zijn jullie in de sector terechtgekomen?

Bert: “Geertje en ik hebben elkaar leren kennen tijdens een opleiding biologische landbouw. Oorspronkelijk studeerde Geertje in Nederland voor therapeute, maar tijdens een job op een boerderij in IJsland kreeg ze de landbouwsmaak te pakken. Sinds 2001 zijn we bezig en in 2008 konden wij ons eerste teeltseizoen vieren. Biologische landbouw gaat hand in hand met een zekere levenswijze, waar ik mij zeer goed bij voel. Ik sta op het veld en op de markt met onze producten en Geertje staat in de boerderijwinkel.”

Wat vind je zo leuk aan je job?

Geertje: “Het contact met de mensen. Ik beschouw mezelf ergens als de maatschappelijke vormgever van het bedrijf. Onze boerderij zie ik ook als een kleine gemeenschap in een gemeenschap. Onze werknemers krijgen verse maaltijden voorgeschoteld en met mijn klanten heb ik graag een goed gesprek.”

Het verhaal van biologisch tuinbedrijf Aardevol in Tongeren

Wat is je eigen lievelingsproduct van eigen productie en waarom?

Geertje: “Onze verse venkel! Rabarber, tomaten, pompoenen en sla zijn en blijven succesproducten maar als de verse venkel in de boerderijwinkel ligt, dan kan ik echt van dat aroma genieten.”

Het verhaal van biologisch tuinbedrijf Aardevol in Tongeren

Heb je nog toekomstplannen met je zaak?

Bert: “Onze boerderijwinkel is één dag in de week geopend. We hebben nu net een pand gekocht in het dorp met de bedoeling daar ook een winkel te runnen die meerdere dagen geopend zal zijn. Het speciale aan dat pand is dat er ook een huiskamer aanwezig is. Dit geeft ons de unieke kans om het thuisgevoel in de winkel op te roepen. Zo bieden we de mensen uit de buurt gelegenheid tot ontmoeting. Van de groentenoverschotten maak ik dan wel een soepje, ik plaats een koffieapparaat en klanten kunnen rustig in onze winkelhuiskamer genieten van hun aankoop of gewoon genieten van de gezelligheid!”

Wat is je mooiste herinnering aan je zaak tot nu toe?

Geertje: “Een oudere dame had de gewoonte om haar bestelling via de post te plaatsen. Ik kreeg dan per brief de bestelling van haar groenten. ‘Graag x komkommers, tomaten en sla klaar voor woensdag 16.00 uur’. Ze voegde steeds een postzegel toe opdat ik haar per gefrankeerde brief de bestelling kon bevestigen. Lekker authentiek!”