7 slechte gewoontes die iedereen heeft in de keuken
Inspiratie
Of je nu je eerste stappen in de keuken zet of de perfecte soufflé klaarmaakt met een hand op de rug: wedden dat je schuld moet bekennen aan minstens 1 van deze 7 fouten in de keuken?
Je volgt recepten niet nauwkeurig Een snufje hier en een druppel daar: experimenteren in de keuken is leuk, maar een recept aanhouden is belangrijker dan je denkt. Zéker bij gebak, want daar kan een kleine afwijking van het recept ervoor zorgen dat je zelfgebakken lekkernij niet rijst in de oven of te droog smaakt. Inspiratie nodig? Deze recepten vind je vast overheerlijk – tenminste, als je ze nauwgezet volgt …
Je verwarmt de pan niet voor Olie in de pan doen en vervolgens 2 à 3 minuten wachten totdat ze is voorverwarmd, het lijkt onnodig tijdverlies. Maar als je het niet doet, verdoe je nog veel meer tijd … aan de gootsteen wanneer je aangebrande voedselrestjes van je pan moet schrobben! De hete olie in je pan zorgt er namelijk voor dat je voedsel niet aan de pan kan plakken én dat je gerecht sneller klaar is.
Je roert te veel Risotto, wok, bechamelsaus: in sommige gerechten moet je regelmatig roeren om ervoor te zorgen dat ze niet aanbranden. Maar andere gerechten laat je beter zoveel mogelijk met rust zodat ze goed kunnen garen. Draai vlees en kip bijvoorbeeld niet te vaak om, dan drogen ze uit. Ook champignons laat je beter wat langer aanstoven zodat ze niet te veel vocht verliezen.
Je overbevolkt de pan Al ooit spaghetti gekookt in een pot met te weinig water? Dan ken je het resultaat: een aangekoekte pastamassa die iets té al dente is. Hetzelfde geldt voor je pangerechten: als je te veel vlees, kip en of groenten in één pan gooit, kunnen ze nooit voldoende garen. Als je ingrediënten elkaar overlappen in de pan, gaan ze stomen in plaats van braden en krijg je nooit het gewenste resultaat.
Je eet je vlees te snel op Als je ’s avonds thuiskomt en aan die heerlijke steak of dat sappige kipgerecht begint, wil je die natuurlijk zo snel mogelijk verorberen. En die heerlijke aroma’s tijdens het koken, helpen je knorrende maag natuurlijk niet. Maar toch is het beter om je vlees of kip na het braden een 10-tal minuten te laten rusten voordat je het aansnijdt om te vermijden dat het uitdroogt.
Je kookt met botte messen Scherpe messen maken je kookjob zoveel makkelijker. Ze zorgen ervoor dat je sneller kan snijden en – ironisch genoeg – dat je jezelf minder snel snijdt omdat je nauwkeuriger kan werken. Best slijp je je messen een keer om de paar weken.