Je koelkast indelen: zo moet het écht

Stop jij je boodschappen ook altijd gewoon in de koelkast waar je maar een plekje vindt? Geen slim idee, want je koelkast is wel degelijk speciaal ontworpen om bepaalde producten langer vers te houden. De volgende keer dat je met volgeladen armen de keuken binnenkomt, hou je dus best rekening met deze ideale opstelling.

Inspiratie
 1. Vlees en vis: achteraan
  Rauw vlees, vis en schaaldieren zijn de meest delicate ingrediënten van je koelkast. Je bewaart ze dus best in het koudste deel: achteraan. Daar krijgen de producten minder last van de warmte wanneer de deur opengaat. Kies de onderste plank, net boven de afgesloten lades, om te voorkomen dat vlees en vis door te lekken andere producten gaan besmetten.
   
 2. Sauzen, drank en boter: in de deur
  De deur is de warmste plek van je koelkast, omdat ze vaak opengaat en zo kamertemperatuur binnenlaat. Hier bewaar je dus best dingen die niet snel slecht worden zoals sauzen, frisdrank, wijn en bier. Ook boter bewaar je in de deur: door de warmere temperatuur kun je hem straks makkelijker op je brood smeren.

  En wat met eieren? Hoewel een koelkastdeur meestal eierhouders bevat, bewaar je eieren hier best niet omdat ze dan sneller slecht worden. Net als melk zet je eieren liever in het midden van de koelkast.
   
 3. Fruit en groenten: in de afgesloten lades
  De lades van je koelkast zijn speciaal ontworpen om fruit en groenten langer vers te houden. Omdat ze afgesloten zijn, is de lucht er minder droog en verrimpelen fruit en groenten minder snel.
   
 4. Etensrestjes en beleg: op de bovenste plank
  Op de bovenste plank van je koelkast is de temperatuur iets warmer omdat ze het verst van het koelsysteem verwijderd is. Hier kun je klaargemaakte gerechten zoals restjes van het avondeten en beleg veilig bewaren. Ook yoghurt en kaas blijven hier goed, omdat ze bewerkt zijn en dus minder delicaat.

  Last van kaasgeurtjes? Bewaar je kazen dan in het deurvak met deksel dat aroma’s tegenhoudt. Hou er dan wel rekening mee dat je kazen wat minder lang meegaan!

Nog meer tips om je verse producten langer vers te houden? Hierzo!