Zo verleng je de houdbaarheid van verse producten

Als je verse producten koopt, wil je hun houdbaarheid natuurlijk graag verlengen. Gelukkig kennen wij de slimste tips om gesneden groenten langer fris te houden, verlepte sla terug tot leven te wekken én – jawel – eieren met spaghettismaak te voorkomen.

Inspiratie
 1. Zet asperges in een bad met water
  Dompel de harde kontjes van asperges onder in een glas koud water en zet ze zo in de koelkast om ze langer fris te houden.
   
 2. Hou appels apart
  Appels bevatten het natuurlijke plantenhormoon ethyleen, dat ander fruit en groenten sneller rijp doen worden. Bewaar rijpe appels dus niet naast onrijp fruit en groenten als je die nog niet meteen wil opeten – of net wél als je het rijpingsproces wil stimuleren. Pssst: weten waar je precies je fruit in de koelkast bewaart?
   
 3. Leg gesneden groenten in water
  Wortels, selder, aardappelen, radijs en appel leg je na het snijden in een bakje met fris water in de koelkast. Zo blijven ze verrassend lang vers!
   
 4. Bewaar sla in keukenpapier
  Een krop sla kun je een aantal dagen langer bewaren door hem in vochtig keukenpapier te wikkelen en in de koelkast te bewaren. Toch verlept? Dompel de sla een paar minuten onder in ijskoud water om hem opnieuw tot leven te wekken.
   
 5. Geef knoflook ademruimte
  Bewaar knoflook niet in een afgesloten potje, maar in een open mand of papieren zak. Leg hem ook niet in de koelkast, want door het vocht gaat hij snel schimmelen.  
   
 6. Bewaar eieren in hun eigen doos
  In hun kartonnen cocon in de koelkast blijven eieren het langst fris. Zo voorkom je dat ze geuren van andere producten gaan absorberen, want geloof ons: eieren met spaghettismaak zijn écht niet lekker. Niet zeker of je eieren nog goed zijn? Leg ze in een kom water. Zinken ze naar de bodem, dan zijn ze nog fris. Als ze drijven, zijn ze wellicht niet meer goed!
   
 7. Geef honing een tweede kans
  Honing wordt nóóit slecht, dus gooi hem zeker niet weg als ie troebel begint te worden. Verwarm de honing gewoon een halve minuut in de microgolf en herhaal indien nodig totdat hij weer helder wordt.
   
 8. Leg een vel keukenpapier in je koelkastlade
  In de onderste lades van je koelkast leg je best een vel keukenpapier om het teveel aan vocht te absorberen zodat je ingrediënten vers blijven en niet voortijdig gaan rotten.