Het verhaal van Wijndomein Optimbulles
Verhaal

Wijndomein Optimbulles is een familiebedrijf dat in 1991 is opgericht door de vader van Maxim, samen met zijn schoonbroer en een vriend. Wat begon als een hobby groeide uit tot een bloeiend bedrijf. Ze onderscheiden zich door hun natuurlijke werkwijze en brengen jaarlijks een scala aan nieuwe cuvées uit. Maxim, de zaakvoerder van het bedrijf, deelt zijn passie voor wijnmaken en zijn enthousiasme voor het gezamenlijke plukken tijdens de oogst, wat het hoogtepunt van het jaar vormt voor het hele team.

Wie zijn de gezichten achter wijndomein Optimbulles?
Maxim: “Wijndomein Optimbulles is een familiebedrijf, dat gestart is door mijn vader samen met zijn schoonbroer en een vriend. In 1991 zijn ze gestart met de aanplant van de eerste wijngaard, initieel puur als hobby. Met de passie voor wijn te maken. Daarnaast heeft mijn vader ook roots in Frankrijk, in de champagnestreek, waar namelijk enkele familieleden ook wijn maken. Het is daar waar hij de microbe opgedaan heeft en veel over het vak geleerd heeft. Begin jaren ’90 besliste hij dan ook om dezelfde rassen als daar aan te planten, maar dan hier in Limburg. Dan hebben we het over Chardonnay, Pinot Noir en Pinot Meunier. Ook startte hij onmiddellijk met het creëren van mousserende wijnen, met dezelfde methode als de champagne gemaakt werd. Dat verliep altijd goed als hobby zijnde, waarbij de producten voornamelijk gemaakt werden voor vrienden en familie. Zo hebben de heren steeds wijnranken extra aangeplant, tot er opeens te veel stonden om zelf met vrienden en familie te consumeren. Daarom zijn we rond 2006 gestart met de verkoop van de wijnen. We verkochten onmiddellijk aan de betere restaurants in België in redelijk kleine hoeveelheden. Sindsdien zijn we gestaag blijven groeien en werkt ondertussen ook de tweede generatie mee. Zelf ben ik nu de zaakvoerder van de vennootschap en samen met mijn vader runnen we het bedrijf vandaag de dag. Mijn vader en ik beslissen alles samen. Heel de familie werkt eigenlijk samen op en voor het wijndomein. De drie initiële oprichters staan ook nog steeds op het toneel. De kinderen van de oprichters komen samen met vriendjes/vriendinnetjes helpen op het domein.”

Was het voor jou een vanzelfsprekendheid om mee in het bedrijf te stappen?
Maxim: “Ik ben er letterlijk in geboren, aangezien mijn vader toen al wijn produceerde. Heel in het begin van het bedrijf werd de wijn in de kelder van ons ouderlijk huis geproduceerd, dus vanaf heel kleins af aan hielp ik al mee. Tijdens mijn puberteit ontdekte ik ook enkele andere interesses van mij, maar ik bleef wel steeds elke zaterdag helpen op het wijndomein. Na enkele studiejaren beeldende kunst besefte ik als 20-jarige dat ik toch graag mijn schouders onder het familiebedrijf wilde zetten. Sindsdien heb ik mij daar volledig op gestort. Aangezien ik deze beslissing genomen heb, zijn we verder gaan uitbreiden, maar ook gaan professionaliseren. Tot toen was het enkel een hobby van de familie, nu werd het toch iets meer dan dat. Sinds 2021 werk ik full-time met mijn vader voor het wijndomein. De rest van de familie heeft nog een job, maar komt daarnaast nog steeds op zaterdag en in de vakanties helpen.”

Het verhaal van Wijndomein Optimbulles

Bestond het familiebedrijf altijd onder de huidige naam ‘Optimbulles’?
Maxim: “Nee, dit is onze tweede naam. We begonnen initieel onder de naam ‘Champinnot’, een samentrekking van de drie druivensoorten: Chardonnay, Pinot Noir en Pinot Meunier. In de beginjaren 2000 verscheen er een artikel van twee bladzijden met als titel ‘Champinnot, Belgische champagne’. Hier zijn we op aangesproken geweest door het merkenbureau van de champagne omdat onze merknaam te veel hintte op champagne. Op die manier is de naam Optimbulles op de wereld gekomen, en dit staat voor ‘optimale bubbels’. Eigenlijk een prima oplossing omdat we toen ook al mousserende ciders van hoogstamfruit maakten naast de mousserende wijnen. niet de wijn, maar eerder de bubbels die altijd centraal staan. Optimale bubbels staat voor onze core business en is een prima kapstok om al onze producten aan op te hangen.

Op die manier is de naam Optimbulles op de wereld gekomen, en dit staat voor ‘optimale bubbels’. Eigenlijk een prima oplossing omdat we toen ook al mousserende ciders van hoogstamfruit maakten naast de mousserende wijnen.

Wat zijn voor jou de leuke elementen aan jouw job?
Maxim: “De creativiteit en afwisseling. Als wijnbouwer heb je niet één beroep; maar je bent zowel druiventeler, wijnmaker, alsook verkoper en boekhouder. Erg veel afwisseling zorgt voor de nodige uitdagingen. Daarnaast is er ook voldoende vrijheid om te kunnen experimenteren, naast het feit dat ik ook nog consultancy aanbied bij andere wijndomeinen.”

Is dat dan ook in één keer wat jullie verschillend maakt van andere wijndomeinen?
Maxim: “Dat en ook het feit dat we zo natuurlijk mogelijk werken, zowel in de wijngaard als in de wijnmakerij. Dat is een echt speerpunt van ons, zeker aangezien mijn vader hier vanaf het begin al mee bezig is geweest. Zelf heb ik daar op verder gebouwd door volledig over te schakelen op natuurlijke gisting, zonder extra stoffen toe te voegen. Dat wil zeggen dat er geen herbicides of pesticiden aan te pas komen in de wijngaard. In de wijnmakerij wordt er ook niet gefilterd of extra producten toegevoegd. Dat maakt ons wel uniek. In Limburg zijn er zo niet veel. Daarnaast brengen we elk jaar een 12-tal nieuwe cuvées uit. Soms nieuwe producten, soms producten die terugkomen. Maar steeds kleine hoeveelheden."

Het verhaal van Wijndomein Optimbulles

En wat is dan jouw absolute favoriet binnen jullie eigen producten?
Maxim: “We maken ook stille wijnen ondertussen, dus dan denk ik onmiddellijk aan onze eigen Pinot Noir. We waren zelf verwonderd dat zoiets mogelijk was in België. Daarnaast zijn we ook heel fier op onze Briljant, onze topcuvée/mousserende wijn van de Chardonnay. Een product van onze oudste wijngaard die ondertussen al dertig jaar oud is. Deze wijn laten we ook altijd ongeveer 5 jaar rijpen voor we deze op de markt brengen en is daarom iets waar we erg trots op zijn.”

Hoe smaakt Limburgs voor jou als wijnmaker?
Maxim: “Het feit dat we werken met hoogstamboomgaarden en daarnaast samenwerken met Natuurpunt en de boomgaardenstichting. Op die manier proberen we het fruit van de oude boomgaarden in Borgloon te benutten om cider te maken. We werken dan met de appelsappen van de lokale rassen in combinatie met onze druiven. En als je de smaak van Limburg zou horen te omschrijven, dan is het dat wel volgens mij; de combinatie van oude boomgaarden en de nieuw opkomende druivensoorten hier in Limburg.”

Het verhaal van Wijndomein Optimbulles

De mooiste herinnering die je tot nu toe mocht meemaken, wil je die met ons delen?
Maxim: “Elk jaar opnieuw de oogst. We doen namelijk geen beroep op seizoensarbeiders, noch mensen die we hiervoor apart betalen. Dit is elk jaar opnieuw een familiegebeuren in samenwerking met vrienden en zelfs klanten. Dat is de apotheose van een heel jaar waar we met z’n allen naartoe gewerkt hebben en we dan ook met familie en vrienden kunnen delen. Dat is leuk omdat het een voormiddag plukken is, gevolgd door een stevig middagmaal, in de namiddag nog wat verder plukken en ’s avonds ronden we dan af door gezellig samen te zitten. Ik hoop dat we dit nog lang op deze manier kunnen doen aangezien het wel echt het hoogtepunt van ons jaar is.”

Wat weten we nog niet over wijndomein Optimbulles?
Maxim: “We hebben recent een nieuw perceel aangeplant in Kerniel met Chenin Blanc en Gamay als experiment. We zijn zeer benieuwd hoe deze druivensoorten tot uiting komen in Limburg. Hopelijk meer daarover binnenkort.”

Het verhaal van Wijndomein Optimbulles