Gastvrouwetiquette: zo host je het perfecte etentje zonder stress

Een avondje Komen Eten onder vrienden of net een groots familiediner: met dit stappenplan belooft het een lekkere én gezellige avond te worden zonder stress. Met een 10 op 10 voor sfeer en gezelligheid! 

Inspiratie
 • Maak een menu op maat 
  Denk op voorhand goed na over wat je wil koken. Zit er een vegetariër in je tafelgezelschap, of heeft iemand allergieën? Vraag dit goed na en zorg voor eenaangepast menu. Pssst: op zoek naar een vegetarisch recept? Deze toppers maken elke vegetariër én carnivoor helemaal blij

   
 • Zorg voor een georganiseerde keuken 
  Een goede mise-en-placevoordat je begint te koken, doet wonderen. Snijd al je groentjes, weeg je ingrediënten af en zet je potten en pannen klaar voordat je begint.
  Probeer ook zoveel mogelijk af te wassen tijdens het koken zodat je keuken netjes blijft, extra handig wanneer je gasten een house tourwillen. 

  Het is ook slim om je vaatwasser én je vuilbak leegte maken voordat je begint. Zo kan je na het eten alle borden, glazen en bestek snel in de vaatwasser stoppen én hoef je niet met een volle vuilzak langs je gasten te passeren. 

   
 • Koop producten met een verhaal 
  Doe je inkopen de dag voor het etentjezodat je de dag zelf volledig kan focussen op het koken. Koop ingrediënten met een verhaal zoals producten die gemaakt zijn door mensen met een beperkingstreekwijn die je ook in sterrenrestaurants vindt of vlees van natuurstallen waar mensen van over de hele wereld naar komen kijken. Als het gesprek aan tafel even stilvalt, kan je de ingrediënten het woord laten voeren. Wedden dat je tafelgasten nog meer onder de indruk zullen zijn? Hier vind je alle streekproducenten in je buurt

   
 • Kies recepten die je kent 
  Een recept voor de eerste keer uitproberen mét tijdsdruk. Da’s een recipe for disaster. Ga liever voor recepten die je onder de knie hebt of recepten die zo makkelijkzijn dat je niet de mist in kan gaan, zoals toast met Limburgse perenstroop als voorgerecht en oma’s stoofvlees met honingbier als hoofdgerecht. 

  Probeer ook zoveel mogelijk op voorhand te doen zodat je gezellig aan tafel kan zitten. Zo kan je een ovengerecht goed op voorhand maken, zoals deze Voerense forel. Of ga voor deze trifle van appel en honingof cheesecake met aardbeiendie je gerust de dag voordien kan bereiden. 

   
 • Decoreer de tafel 
  Het oog wil ook wat: maak het gezellig aan tafel met wat kaarsjes, een bloemstukje, zelfgeschreven naamkaartjes … Zorg ook voor aangepaste achtergrondmuziek. Op Spotify vind je bijvoorbeeld heel wat leuke ‘Dinner Party’-playlists. 

   
 • Amuseer je
  Tenzij je je innerlijke Martha Stewart wil laten zien, draait het tijdens een etentje vooral om het gezelschap. Leg dus niet te veel druk op jezelf en geniet van het moment met je geliefden. Bonustip: voorzie wat leuke gezelschapsspelletjes voor na het dessert: fun verzekerd!