Limburgse geheimen voor een gezonde keuken
Inspiratie

Het is weer die tijd van het jaar waarin de bladeren van kleur veranderen, de temperaturen zakken en pompoenen de hoofdrol spelen. Ja, de herfst is begonnen! Dat betekent dat er weer heerlijke seizoengebonden lekkernijen zijn. Dé perfecte tijd van het jaar om gezonde gewoontes te starten of ze gewoon voort te zetten.

LET OP: Bij het plukken of gebruiken van paddestoelen is het van groot belang om te weten dat niet alle paddestoelen eetbaar zijn en sommige soorten zelfs beschermd kunnen zijn. Voordat je paddestoelen uit de natuur verzamelt, zorg ervoor dat je voldoende kennis hebt om eetbare soorten van giftige te onderscheiden.

Pluk de vruchten van het seizoen

De herfst brengt een overvloed aan heerlijke vruchten met zich mee, zoals appels, peren en bessen. Maak er optimaal gebruik van door ze toe te voegen aan je ontbijtgranen, salades of maak er een heerlijke smoothie van. Deze vruchten zitten boordevol vitamines en antioxidanten om je immuunsysteem te versterken en je energie te geven.

Soep is het antwoord

Niets verwarmt je beter tijdens koude herfstdagen dan een kom dampende soep. Kies voor kleurrijke groentesoepen boordevol voedingsstoffen. Denk aan pompoensoep, wortel-gembersoep of een klassieke tomatensoep. Voeg wat verse kruiden toe en je hebt een gezonde, voedzame maaltijd in een handomdraai.

Omarm de paddenstoelen

Terwijl de bladeren van de bomen vallen, schieten de paddenstoelen uit de grond. Ze zijn niet alleen een lust voor het oog, maar ook voedzaam. Paddenstoelen zitten boordevol vezels en bevatten weinig calorieën. Voeg ze toe aan je gerechten, sauzen of maak er een smakelijke paddenstoelenrisotto van.

Zorg voor gezonde tussendoortjes

De herfst kan soms een verlangen naar comfortfood met zich meebrengen, maar dat betekent niet dat je moet toegeven aan ongezonde snacks. Ga voor gezonde alternatieven zoals geroosterde pompoenpitten, notenmixen, geroosterde kikkererwten of zelfgemaakte appelroosjes met kaneel. Je kunt nog steeds genieten van lekkernijen zonder je gezonde voornemens overboord te gooien.

Blijf gehydrateerd

Hoewel de temperaturen misschien dalen, betekent dat niet dat je lichaam minder vocht nodig heeft. Blijf gehydrateerd door voldoende water, kruidentheeën en warme dranken te drinken. Probeer eens een kopje verwarmende gemberthee of een lekkere mok warme chocolademelk (kies voor een gezondere variant met magere melk en pure chocolade).