Viva vegan: 5 tips om veganistisch te worden
Inspiratie

Nu vegan celebs als Madonna en Brad Pitt als (veganistische) paddenstoelen de grond uit schieten, is het veganisme haar geitenwollensokkenimago echt wel kwijt. Zelf ook vegan worden? Met deze 5 tips word én blijf je veganistisch.

 

Stap voor stap
Dierlijke producten eten is als roken: als je ineens ‘cold turkey’ wil stoppen, is de kans groot dat je hervalt … Probeer dus niet in één keer vegan te worden, maar doe het stap voor stap en elimineer voedselgroep per voedselgroep uit je dieet. De ene week stop je met vlees eten, de volgende met melkproducten, enzovoort.

Vertel het niet verder
“Maar wat is er dan mis met eieren?” of “Planten hebben toch ook gevoelens?”: in de eerste fase van je nieuwe vegan levensstijl wil je geen vervelende vragen van anderen. En zeker niet als je ze zelf nog niet kan beantwoorden. Zeg dus niet tegen iedereen dat je vegan wil worden en focus je gewoon op jezelf. Extra handig wanneer je stap voor stap dingen uit je dieet schrapt (tip 1) en anders elke keer moet uitleggen aan anderen wat je precies aan het doen bent.

Check het etiket
Wedden dat je niet gelooft in hoeveel producten dierlijke ingrediënten zitten? In snoepjes zit bijvoorbeeld gelatine, dat afkomstig is van dierlijke restanten. Of nog verrassender: sommige wijnen zijn geproduceerd met beenmerg of zelfs de blaas van vissen … Bekijk dus altijd grondig de labels van je producten!

Geef groenten de hoofdrol
Vergeet wat je allemaal niet mag eten en focus je op al het lekkers dat je wél mag eten. Combineer verschillende groenten en kies voor groenten die vol vitamines en mineralen bevatten om je een verzadigd gevoel te geven. Deze vegetarische buddha bowl (zonder de honing) is een goed voorbeeld van hoe een groentenmaaltijd toch divers én overheerlijk kan zijn.

Go rauw
Je weet pas écht wat je eet als je het zelf klaarmaakt met pure ingrediënten. Rep je dus naar de keuken! Vegan inspiratie nodig? Maak eens deze hummus van rode biet, deze gezonde bokaalsalade (zonder de mozzarella) of deze pompoen-wortelsoep zonder de room.