Barbecueën zonder barbecue: zo doe je dat
Inspiratie

Woon je tuinloos in de stad, doet het weer je barbecueplannen letterlijk in het water vallen of heb je gewoon geen zin om je barbecuetoestel het tuinhuis uit te sleuren? Met deze tips smul je van een barbecuemaaltijd zónder barbecue.

 • De grillpan, een slim plan
  Investeer in een gietijzeren grillpan die goed warm wordt en de warmte gelijkmatig verdeelt. Er bestaan ook grillpannen met antikleeflaag, maar die geven niet dezelfde smaak en grillsporen vrij dan een gietijzeren exemplaar. Deze gemarineerde BBQ-spiesjes met varkensvlees bereid je net zo makkelijk in een grillpan als op de barbecue.
 • Grillen in de oven
  Verwarm je oven voor op 225°C op grillstand. Leg je vlees of groenten op een ingevette ovenplaat en besprenkel ze met olie om een té geroosterde (lees: verbrande) smaak te vermijden. Geef je groenten ook voldoende ruimte want als je ze te dicht bij elkaar legt, gaan ze die geroosterde smaak niet krijgen. Draai je gerecht in het midden van het bakproces om – net zoals je dat op een barbecuetoestel zou doen.
 • Fake een gerookte smaak
  Die echte outdoor barbecuesmaak krijg je jammer genoeg niet zomaar voor mekaar in een grillpan of de oven. Gelukkig kun je wel bepaalde kruiden toevoegen aan je marinades of over je groenten strooien. Chipotlepoeder geeft je gerechten een echte gerookte smaak en pit. Liever wat minder pittig? Gerookt paprikapoeder en gerookt zout zijn jouw ‘go to’-kruiden.
 • Bonus voor de bijgerechten
  Een écht barbecuegevoel krijg je natuurlijk pas als je aan alles hebt gedacht. Rooster ook je groenten in de oven of de grillpan als bijgerecht en maak frisse salades voor bij het vlees zoals deze zomerpasta met groene groenten. Ook in je drankje mag je de zomer proeven: een frisse zomercocktail zorgt gegarandeerd voor een zonnige sfeer, zélfs als je binnen BBQ’t.