Witloof uit de oven met kaassaus en Limburgse ham
50 minuten
Hoofdgerecht

De smaak uit de keuken van je grootmoeder, dat moet de oer-Vlaamse klassieker witloof uit de oven zijn. Hét geheime ingrediënt van haar recept: witloof van goede, Limburgse kwaliteit natuurlijk!

Limburgs hoofdingrediënt

Ingrediënten
4 Personen
8 stronken Witloof
30 g Boter
150 g Ham
40 g Bloem
7 dl Melk
Zout
Peper
Nootmuskaat
Recept
  1. Verwarm de oven voor op 180°C.
  2. Was het witloof en snijd de voetjes eraf. Verwarm wat boter in een pan met deksel en bak het witloof kort in de pan met peper, zout en nootmuskaat. Voeg een bodempje water toe en laat 15 minuten afgedekt garen. Laat goed uitlekken.
  3. Smelt ondertussen in een andere pan de boter en voeg de bloem toe. Wanneer de roux droog is en naar koekjes ruikt, voeg je de melk toe. Blijf roeren met een garde tot de saus volledig gebonden is. Kruid af met peper en zout en meng de kaas erdoor.
  4. Vet een ovenschaal in en doe het witloof erin. Giet de kaas-bechamelsaus in de schaal en strooi er de blokjes ham over.
  5. Zet het witloof 30 minuten in de oven.