Het verhaal van Hoeve Vanvoorden
Verhaal

Kun je ons in een notendop vertellen wie je bent en waar Hoeve Vanvoorden voor staat?
Ben: “Ik werd initieel opgeleid tot boomchirurg, maar ondertussen geef ik ongeveer 8 jaar les over zowat alles wat groeit. Ik startte daarmee in het buso, daarna schakelde ik over naar het volwassenenonderwijs. Daarnaast startte ik vanaf 2016 met bijen. Daarvoor volgde ik eerst enkele cursussen over het houden van bijen. Vervolgens heb ik bijen aangekocht en ben ik simpelweg gestart.”

Hoe ben je erbij gekomen om te starten met bijen?
Ben: “Ik heb altijd interesse gehad voor bijen. Daarnaast heb ik voldoende oppervlakte om ze te plaatsen waardoor ze ver genoeg verwijderd staan van iedereen zodat ze niemand lastig vallen. Het houden van bijen is voortgevloeid uit mijn hobby. Enkele jaren nadat ik hiermee startte, begon ik dan ook met de verkoop van mijn producten.”

Op die manier zet je jouw hobby om in meer dan slechts een vrijetijdsbesteding?
Ben: ”Ja, klopt. Wat we eraan verdienen, gaat terug naar de bijen. Of gaat terug naar aanplantingen of iets anders dat te maken heeft met de bijen.”

Het verhaal van Hoeve Vanvoorden
Zijn er bepaalde uitdagingen die op jouw pad komen?
Ben: “Ja, inderdaad. Al verschillende jaren krijgen we jammer genoeg te maken met de varroamijten. Deze vallen onze bijtjes lastig waardoor we veel bijenvolk verliezen. Een nieuwe uitdaging daarnaast is de Aziatische hoornaar die zijn opmars maakt. Zelf ben ik dan ook actief in een bestrijdingsgroep om de verdere verspreiding van de Aziatische hoornaar tegen te gaan. Uiteraard kunnen we dit als groep imkers niet alleen en hopen we op steun van de overheid. Het is maar een heel klein stukje uit de voedselketen, maar het is wel erg belangrijk voor de rest van de voedselketen.”

Wat is iets wat de doorsnee mens niet weet over jouw hobby, iets waar we misschien iets bewuster van horen te zijn?
Ben: “Doorgaans denken we dat bijen enkel gehouden worden voor de honing envdat we elke dag honing kunnen verzamelen. Maar dat is niet zo in werkelijkheid. Wij kunnen maar twee keer oogsten per jaar. Daardoor is er een beperkte hoeveelheid aan honing. Zelf verkoop ik uitsluitend honing van mijn bijen en de plaatsen waar enkel mijn bijen staan. Op is op. Door de grote winkelketens wordt honing echter sterk in prijs naar onder gehaald, doordat ze hun honing elders vergaren.”

Het verhaal van Hoeve Vanvoorden

Bijen hebben veel bloemen nodig om te overleven. Veel verschillende bloemen en verschillend stuifmeel. Je mag het gerust vergelijken met de mens; indien wij enkel frieten eten dan komen wij er ook niet goed vanaf. Een gemengd dieet is heel belangrijk.

Werk jij dan volgens een unieke werkwijze?
Ben: “Ik werk voornamelijk zoals de andere imkers het ook doen. Ik doe mijn uiterste best om voor mijn bijtjes te zorgen, door onder andere de belagers weg te houden. Daarnaast planten en zaaien we zo veel mogelijk stuifmeel- en nectarplanten in eigen tuin, maar ook elders waar het mogelijk is. Bijen hebben veel bloemen nodig om te overleven. Veel verschillende bloemen en verschillend stuifmeel. Je mag het gerust vergelijken met de mens; indien wij enkel frieten eten dan komen wij er ook niet goed vanaf. Een gemengd dieet is heel belangrijk. De trend van de laatste jaren in privétuinen is veel groen, geschoren en alles recht, maar liefst geen bloemen. Dat is zonde voor onze dieren. Daarom dat we onze uiterste best doen om variatie te voorzien. Het initiatief ‘maai mei niet’ is dan ook een gouden geschenk. Daarnaast doen we met de imkersverenigingen nog meer om ook de bermen te voorzien van deze variatie. Op onbewerkte stukken grond en in bermen gooien we "bommetjes" boordevol gevarieerde zaden van allerlei soorten planten. Zelfs scholen dragen hier hun steentje aan bij door met de kindjes mee deel te nemen. Natuurverenigingen steunen ons hier ook in.”

Het verhaal van Hoeve Vanvoorden
Hoe consumeer jij honing het liefst?
Ben: “Ik heb natuurlijk geluk want ik kan wanneer ik aan het werken ben bij de bijen recht uit de kast wel eens snoepen. Een leuk weetje wat velen niet weten; honing mag eigenlijk niet verwarmd worden boven 40 °C. Veel personen voegen honing toe aan een gerecht of aan thee of warme melk. Hierdoor verniel je al het goede van de honing, op die manier kun je de goede stoffen zelf niet meer opnemen. Dat is het probleem met honing die je in de grote supermarkten koopt. Indien de honing uit het buitenland komt, moet deze bij import verwarmd worden tot minimum 60 °C. Op die manier smoren we ziektes in de kiem zodat ze ons land niet binnen komen. Deze honing is in imkerstermen al ‘dood’. Daarom dat supermarkthoning goedkoper is aangezien deze reeds behandeld is, van een onbekende locatie komt en waar zelfs extra stoffen aan toegevoegd worden. Dat ga je hier bij de lokale imker niet zien gebeuren.”

Waar zijn jouw producten momenteel te koop?
Ben: “Momenteel zijn mijn producten enkel aan huis te koop of op bestelling. Ik heb enkele jaren op de markt gestaan, maar helaas laat een gebrek aan tijd dat niet toe op dit moment.”

Het verhaal van Hoeve Vanvoorden

Heb jij tips voor jonge mensen die ook aan de slag willen met bijen?
Ben: “Zeker en vast. Volg, vooraleer je start, een imkercursus. Ga een aantal keer op stap met een imker en als je erna ‘gestoken’ bent door de bijen, kun je van start gaan. Wanneer je een imker in de buurt kent, zou ik ook zeker aanraden om samen te werken. Op die manier heb je een ervaren persoon kortbij die jou verder kan helpen wanneer er zich problemen zouden voordoen. Zo heb je ook geen al te grote kosten om van start te gaan. Zeker niet zomaar een kolonie aankopen zonder dat je exact weet wat je aankoopt. Daarnaast is het ook belangrijk dat je je buren informeert als je ermee begint. Een potje honing doet daarbij vaak wonderen! Wij zijn daarnaast ook één van de enige boeren die kunnen boeren zonder land. Bovendien kunnen imkers tegenwoordig zelfs beter bijen houden in de stad in vergelijking met imkers op het platteland. De reden is dat we op het platteland erg veel concurrentie hebben van de landbouw, waardoor je slechts enkele weken bloemen hebt, maar de andere weken van het jaar niets. Ik woon dan misschien wel in de fruitstreek, maar zelfs daar heb je maar drie weken bloemen in een heel jaar. De rest wordt allemaal gemaaid en gesnoeid voor de gewassen.”

Zie jij jezelf dit nog lang doen?
Ben: “Ik sta nu nog steeds in het onderwijs en zit hier zalig in de groene long van Limburg. Ik blijf mijn ding gewoon doen met mijn bijtjes. Ik heb geen ambitie om te groeien. Het blijft een uit de hand gelopen hobby en ik hoop dat ik met de verkoop van mijn producten deze hobby kan blijven bekostigen.”

Het verhaal van Hoeve Vanvoorden