Het verhaal van Fruitdas in Borgloon
Verhaal
Wim, Wim en Jeroen produceren smaakvolle appelcider, -sap en stroop op een zo duurzaam mogelijke manier. Hoe ze dat doen? Door fruitoverschotten van hoogstamboomgaarden te verwerken en te verdelen via lokale markten, lokale winkels en horecazaken. Of hoe een jeugdbewegingsactiviteit uitgroeide tot een bedrijf.
“Met Fruitdas beschermen we de hoogstamboomgaarden en laten we mensen proeven van de echte smaak van Limburg”
Wim, Wim en Jeroen produceren smaakvolle appelcider, -sap en stroop op een zo duurzaam mogelijke manier. Hoe ze dat doen? Door fruitoverschotten van hoogstamboomgaarden te verwerken en te verdelen via lokale markten, lokale winkels en horecazaken. Of hoe een jeugdbewegingsactiviteit uitgroeide tot een bedrijf.
Hoe is Fruitdas ontstaan?
Wim: “Alles begon zo’n 10 jaar geleden in de jeugdbeweging JNM, Jeugdbond voor Natuur en Milieu. Toen we in de omgeving van Borgloon vaak appels van hoogstambomen op de grond zagen liggen, vroegen we of we dat mochten gebruiken om appelsap mee te maken voor de jeugdbeweging. En zo geschiedde. De broers Wim en Jeroen Rappé hebben zelf een eerste pers gebouwd en kochten een kleine fruithakselaar om het sap te maken. In de jaren nadien vroegen steeds meer mensen of ze het sap niet konden kopen, waardoor we samen hebben beslist om een bedrijf op te richten.”
Waarom kiezen jullie specifiek voor hoogstamfruit?
Wim: “Er staan een aantal hoogstamboomgaarden in de omgeving waar eigenlijk niets meer mee gedaan wordt. In samenwerking met Natuurpunt en enkele particulieren oogsten we de appels en zorgen we in sommige gevallen ook voor het onderhoud van die bomen. Zo beschermen we mee de boomgaarden en zorgen we ervoor dat ze kunnen blijven bestaan. Dat is niet alleen goed voor de natuur en de omgeving, maar wij kunnen er nog iets aan verdienen en mensen laten proeven van het beste van de Limburgse natuur. We oogsten de appels helemaal op het einde van het seizoen, vaak wanneer ze al gevallen zijn. Op dat moment zijn de appels ook het zoetst en dat geeft de beste smaak aan onze cider, sap en stroop.”
Wat maakt Fruitdas uniek?
Wim: “Vooral onze productiewijze. We hebben onze oorspronkelijke zelfgemaakte pers ondertussen uiteraard ingeruild voor een professioneler exemplaar, maar onze duurzame principes blijven hetzelfde. Zo werken we met een pakkenpers, in tegenstelling tot de gangbare bandenpers. We kiezen bijvoorbeeld ook voor glazen flessen met statiegeld om de volle smaak van de appel te garanderen. Er zijn nog andere bedrijven in Limburg die ook sappen maken van hoogstamfruit, maar toch smaken die nog helemaal anders. Appelcider en -sap maken is net als wijn: er zijn onderling nog zóveel verschillen.”
Wat brengt de toekomst nog?
Wim: “We hebben pas onze eigen lijn opgestart, waardoor we nu aan het bekijken zijn om ook fruit van andere producenten te gaan verwerken. De productie van onze eigen producten loopt immers maar enkele maanden na de oogst in september en oktober, dus op die manier zouden we de machines maximaal kunnen inzetten gedurende de rest van het jaar. Onze ultieme droom is om een fruitconcept uit te werken in een oude vierkantshoeve, maar dat zal nog niet voor meteen zijn.”
Het verhaal van Fruitdas in Borgloon