Het verhaal van Brouwerij Amai Lommel
Verhaal
Henk startte in 2013 samen met zijn partner Wendy een nieuw avontuur: brouwerij Amai werd geboren. De Loemelaer-bieren van de brouwerij zijn stuk voor stuk pareltjes, die bierkenners maar al te graag degusteren.
"Geniet met volle teugen van het leven en laat je hierbij begeleiden door een Loemelaer. Je gaat al zingend door het leven!"

Hoe ben je in het vak terechtgekomen?

Henk: “Ik ben van hoofdberoep brandweerman in Eindhoven, maar woon ondertussen toch al zestien jaar in Lommel. Zes jaar geleden kreeg ik jammer genoeg een burnout. Mijn vrouw stelde toen dat ik het rustiger aan moest doen. “Zoek je een hobby”, zei ze. Daar heeft ze nu soms spijt van! (lacht) Ik ben toen een workshop bier brouwen gaan volgen en daar werd mijn interesse gewekt. Ik was immers al jaren een bierliefhebber en ben toen volop beginnen experimenteren met verschillende mouten, hoppen en gisten. Vrienden en kennissen reageerden meer en meer met “Verdorie Henk, dit is zo lekker!” (lacht) Je moet weten dat Lommel elk jaar bijna een miljoen toeristen verwelkomt met overnachting, daar zit een enorm potentieel. Mijn hobby wordt ondertussen vrij serieus en ik ga meer en meer schakelen van bijberoep naar hoofdberoep. Je weet wat ze zeggen: iets wat je graag doet, dat doe je goed.”

Welke bieren biedt je ondertussen aan?

Henk: “De familie Loemelaer bestaat ondertussen uit 11 bieren. De naam Loemelaer komt van de oude benaming van Lommel: Loemele. Een bewoner van Lommel was een Loemelaer. Vandaar dus! Al mijn bieren dragen de naam Loemelaer: de blonde Loemelaer, de gouwe Loemelaar (tripel), de bruine Loemelaer enzovoort. Mijn ketel kan maar 100 liter stoken, dus van zodra mijn recept voor een nieuw bier op punt staat, laat ik dat brouwen door een andere brouwerij. Mijn vrouw Wendy staat ook in de zaak en verzorgt de grafische vormgeving. Zonder haar zou het niet gelukt zijn.”

Wat vind je zo leuk aan je job?

Henk: “Het brouwen natuurlijk, maar ik geniet ook enorm van het geven van mijn workshops bier brouwen. Iedereen is altijd heel enthousiast en dat zie en hoor je, want ze gaan hier steevast zingend buiten! (lacht) Ook geef ik vaak proeverijen op locatie, voor bierverenigingen bijvoorbeeld, soms wel voor 80 personen. Het doet me steeds plezier om te horen dat mijn bieren zo lekker zijn. Binnenkort komen de festivals er weer aan en daar ben ik ook graag aanwezig met mijn Loemelaeren.”

Wat is je lievelingsproduct van eigen productie?

Henk: “Moeilijk te zeggen, want ik maak voor iedere emotie een bier. In de winter ben je meer in de mood voor een stoute Loemelaer, dan zing je alle ellende van je af, geloof me! (lacht) In de zomer kan een frisse blonde dan weer meer smaken, daar kan je er een paar van drinken. Vrouwen vragen geregeld of ik geen zoet biertje kan gaan brouwen, of iets op basis van kersen. Daar doe ik niet aan mee, ik maak alleen maar bieren die ik zelf ook lekker vind. Al mijn bieren zijn droog en hopperig, ze zijn niet voor het grote publiek. Maar ik hoop wel dat ze Lommel op de kaart zetten!”

 

Wat brengt de toekomst?

Henk: “Ik blijf lekker verder doen zoals ik bezig ben. Ik hoop binnen enkele jaren vervroegd met pensioen te gaan en de brouwerij dan nog een paar jaar verder uit te bouwen. We hebben geen kinderen, dus ik hoop wel dat ik dan iemand vind die mijn passie kan overnemen. Ik maak geregeld ook bieren voor speciale gelegenheden: voor een huwelijk, een geboorte, een opening enz. Onlangs kreeg ik de vraag om eventueel een speciaalbier te gaan ontwikkelen rond een bepaalde spin uit een natuurgebied. Daar ga ik dan een lekker biologisch biertje rond brouwen! (lacht)

Heb je nog een advies voor je mede-Limburgers?

Henk: “Geniet met volle teugen van het leven, het is veel te kort. En laat je hierbij begeleiden door een Loemelaer, dan ga je zingend door het leven! (lacht)

 

Het verhaal van Brouwerij Amai Lommel