Gezonde gewoontes met de paplepel erin
Inspiratie

Het is nooit te vroeg om kinderen te leren waarderen waar hun voedsel vandaan komt en hoe ze gezonde eetgewoontes kunnen ontwikkelen. Het leren kennen van lokale producten en producenten kan een geweldige manier zijn om dit te faciliteren. In deze blog bespreken we enkele leuke en educatieve activiteiten die je samen met je kind kunt doen om de lokale producten en producenten in jouw omgeving te leren kennen. Van bezoekjes aan musea tot werkplaatsen van producenten, er zijn zoveel manieren om betrokken te raken bij de lokale voedselgemeenschap en tegelijkertijd gezonde eetgewoontes aan te leren.

  • Pluk in de zelfoogsttuin: mensen in een maatschappelijk kwetsbare positie beheren de zelfoogsttuin van de Wroeter. Door je lidmaatschap ondersteun je hen en eet je ook nog eens gezond. In de tuin van de Wroeter kweken en verzorgen ze alle groenten en fruit zelf. Het principe is "oogsten naar behoefte"; je oogst wat je nodig hebt volgens de grootte van het gezin. Klanten worden een stukje aandeelhouder van de tuin en er wordt een vertrouwensrelatie opgebouwd. Soms zijn er goede jaren met rijke oogsten, maar soms kunnen er teelten mislukken door bijvoorbeeld extreme droogte.
  • Bezoek een imker: een bezoek aan een imker biedt een unieke kans om meer te weten te komen over bijen en hun belangrijke rol in de natuur en onze voedselvoorziening. Het bevordert de interesse en bewustwording bij kinderen voor de natuur en het milieu en stimuleert hen om zich bewust te worden van het belang van biodiversiteit. Het is een leerrijke en leuke ervaring voor kinderen om te zien hoe bijen werken en honing producerenproduceren en om te ontdekken hoe je honing en andere bijenproducten kunt verwerken.
  • Brood bakken in Bokrijk: bakken met kinderen in Bokrijk is een leuke activiteit die ze in contact brengt met tradities en technieken uit het verleden. Bokrijk is een openluchtmuseum in Limburg dat de levensstijl van mensen uit verschillende tijdperken laat zien. In het museum kun je samen met je kind de stappen van het broodbakproces ontdekken en uitproberen, van het kneden van het deeg tot het bakken in een houtgestookte oven. Het is een waardevolle ervaring omdat je kind leert hoe brood vroeger werd gemaakt en hoe mensen zelfvoorzienend waren. Bovendien is er niets lekkerder dan zelfgemaakt, vers brood uit de oven! Zo leren kinderen waardering te hebben voor de inspanningen die nodig zijn om een brood te bakken.