Detox op z'n Limburgs na de feestdagen
Inspiratie

Het is een fantastisch gezellige periode die feestdagen. Hapjes, aperitiefjes, drie- of misschien zelfs viergangenmenu’s… En net als je denkt dat het voorbij is dan komen de nieuwjaarsborrels eraan. Maar hoe geraakt jouw lichaam er terug volledig bovenop na dat uitgebreid tafelen? We hebben namelijk heel wat lekkers en bovendien gezonds van eigen bodem wat jou hierbij kan helpen.

Minder met koolhydraten

Met de talrijke maaltijden die je aangeboden kreeg tijdens de feestdagen, zit de kans er dik in dat je meer koolhydraten tot je genomen hebt dan dat je lichaam effectief nodig had. Hetgeen je te veel eet aan koolhydraten, wordt door jouw lichaam opgeslagen als vet. Eet je er te weinig, dan gebruikt je lichaam deze vetreserve om energie op te wekken. Zorg er voor dat ongeveer 30% van jouw calorie inname bestaat uit koolhydraten. Je mag ze dus zeker nog eten. Kies daarnaast voor zetmeelarme en vezelrijke groenten zoals pompoen, broccoli en boerenkool.

Kies voor groenten, hoe meer hoe liever

Tijd voor moeilijke woorden. Naast vezels zorgen groenten ook voor phytonutriënten of m.a.w. de stoffen die je darmen reinigen. Broccoli en bloemkool zitten er boordevol mee en je kan ze zowel koud alsook warm verwerken in je gerechten. Aanvullend zijn de groenten die veel water bevatten ook uitstekend om je lichaam te reinigen. Selderij, boerenkool en spinazie, ze helpen je allemaal met jouw lichaam even flink op te knappen.

Soep, soep en nog eens soep

Dé ideale lichte maaltijd bij uitstek, en dat met groenten naar keuze. We verzamelden reeds heel wat recepten waarbij je op basis van Limburgse ingrediënten de lekkerste soepen maakt. Je ontdekt ze hier.

Stel je gerecht zelf samen

Pakjes en zakjes van de supermarkt bevatten vaak veel meer ingrediënten en stoffen dan je initieel zou denken. Kies er voor om voor producten te gaan met zo weinig mogelijk extra toegevoegde stoffen. Je weet nu exact wat je eet en welke stoffen jouw lichaam binnenkrijgt waardoor je geen overbodige stoffen of zelfs pesticiden binnenkrijgt. Breng dus zeker de boer om de hoek eens een bezoekje voor je aan de bereiding van jouw volgende maaltijd start.