Het verhaal van wijnproducent Claire Martin in Hasselt
Verhaal

Johan en Karen van wijndomein Sassenbroek verkopen hun wijn, de Claire Martin, nog maar 2 jaar en hij is nu al een begrip onder de Limburgers. Samen werken ze elke dag aan een betere wijn: hij als geschoold wijnboer, zij als commercieel brein.

"We staan enorm achter onze wijn en doen geen toegevingen ten koste van de kwaliteit"

Hoe ben je in de wijnmakerij terechtgekomen?

Johan: “Ik was zelf al actief in de tuinbouwsector. In 2008 hebben we landbouwgrond in Borgloon geërfd, en toen kwamen we op het idee om zelf wijn te verbouwen. In 2011 hebben we de aanplant gedaan en eind 2014 hadden we 2000 wijnflessen in de kelder. Mijn vrouw is toen bijgesprongen om de marketing, administratie en verkoop op zich te nemen. Dat was een hele voorbereiding: etiketten kiezen, prijzen bepalen, een marketingplan uitwerken … In 2016 zijn we dan met de verkoop gestart van onze brut natuur.”

Het verhaal van wijnproducent Claire Martin in Hasselt

Wat vind je zo leuk aan je job?

Karen: “Ik ben ook actief als architecte, en in die functie moet ik altijd veel problemen oplossen. Dat is heel anders dan met wijn bezig zijn: dat is altijd leuk en mensen zijn vaak heel enthousiast. Wel heb ik mezelf echt moeten uitdagen, ik heb bijvoorbeeld nog moeten leren hoe we best aan marketing konden doen. Toen de allereerste klant betaalde voor een fles, waren we dus natuurlijk superblij en gelukkig was ook alles in orde.”

Hoe verschilt Sassenbroek van andere wijndomeinen?

Johan: “Het feit dat we dit samen als man en vrouw doen. Ik ben een geschoolde wijnboer en heb de kennis van wijn, terwijl mijn vrouw beter is in het commerciële en meer georganiseerd is. Die combinatie van passie en het rationele werkt enorm in ons voordeel. Daarnaast zijn we er altijd voor blijven gaan, ook tijdens de moeilijke jaren bij de opstart. Die positieve instelling straal je ook uit. We staan echt achter ons product en doen geen toegevingen ten koste van de kwaliteit.”

Wat zijn jullie toekomstplannen met Sassenbroek?

Karen: “Deze zomer komt onze nieuwe wijn op de markt: de Blanc de Blanc, een mousserende witte chardonnay. Daarnaast willen we de wijnmakerij afwerken voor bezoekers, een eventruimte oprichten, een pinot meunier aanplanten, het winkeltje verder uitbreiden met een terras en een klein parkje aanleggen. Ik heb altijd veel plannen, maar we moeten nog zien of we die ook allemaal kunnen realiseren.” (lacht)

 

Het verhaal van wijnproducent Claire Martin in Hasselt