Het verhaal van Kelders | Genne Pley in Voeren
Verhaal

Kelders | Genne Pley is een begrip in Voeren en omstreken. Jean-Marie wordt al een dagje ouder, maar hij zet nog steeds met veel passie de familiale traditie voort. De appelwijnen en het onderzoek dat hiermee gepaard gaat, zijn een bezoekje meer dan waard.

"Van onze Redlove rosé worden alle dames smoorverliefd"

Hoe ben je in de sector terechtgekomen?

Jean-Marie: “Begin jaren zeventig kwam de fruitteelt in onze streek in een diepe crisis, door onder andere de invoer van goedkoop fruit uit verre landen. Mijn moeder verwerkte de overproductie van onze appelen tot appelmoes in glazen weckpotten, maar ook in een wilde gisting die leidde tot een appelwijn. Die werd op zondag samen met mijn zussen en hun toenmalige lieven met heel veel plezier ‘gedegusteerd’. Mooie herinneringen!” (lacht) “De evolutie in de fruitteelt ben ik altijd op de voet blijven volgen. Ik heb er mijn hobby en passie van gemaakt, naast mijn hoofdberoep als kinesitherapeut. Onze appelwijn wordt geserveerd in restaurants, maar ik heb ook heel veel Nederlandse winkeliers als klant.”

Heb je nog toekomstplannen met het onderzoekscentrum?

“Ik ga blijven zoeken naar dé appel, het gouden ei. Ik word al een dagje ouder en hoop dat mijn zoon dit ooit gaat verderzetten. Hij moet uiteraard doen waar hij zin in heeft, maar ik hoop toch stilletjes dat hij mijn passie gaat overnemen.”

Het verhaal van Kelders | Genne Pley in Voeren

Welke appelwijn verkoopt het best?

“Tijdens mijn degustaties oogst ik altijd veel succes met de ‘Redlove’ rosé. Dat is een lekker appelwijntje dat zijn kleur dankt aan de vuurrode schil én vruchtvlees. Ik vertel dan altijd dat ze moeten opletten, want dames worden smoorverliefd van het drinken van de Redlove.” (lacht)

Het verhaal van Kelders | Genne Pley in Voeren

Hoe smaakt Limburg volgens jou? Wat maakt onze provincie zo smaakvol?

“Mijn mama kon heerlijk koken. Haar motto was: ‘Nu nog een goede wijn en dan is het feest compleet!’. We hebben zulke lekkere producten, neem bijvoorbeeld de kazen uit de regio. Geef daar een appelwijnsiroopje bij, dat kan zo smaken.”