Het verhaal van wijndomein Cuvelier
Broers Yves en Patrick van wijndomein Cuvelier komen uit een familie van fruittelers en brengen al enkele jaren 5 fantastische wijnen op de markt. Ze hebben zo’n 10 000 stokken onder de zon staan, en hebben nog grootsere toekomstplannen.
Verhaal
"Je leeft met de seizoenen mee en werkt in de natuur: het is altijd spannend hoe het product er uiteindelijk gaat uitzien"

Hoe ben je in het vak terechtgekomen?

Yves: “Mijn broer en ik komen uit een familie fruittelers. Mijn ouders waren zelfs de eersten die in deze streek een wijnplantage hebben aangeplant! Zelf heb ik een groothandel in fruit, maar na mijn uren maak ik de wijnen. Mijn broer zorgt ervoor dat alles op het veld optimaal gebeurt. Daarnaast helpt mijn vrouw mee met het bottelen, etiketteren enzovoort.”

Wat vind je zo leuk aan je job?

“Dat je iets creëert. Je leeft met de seizoenen mee en werkt in de natuur: het is altijd spannend hoe het product er uiteindelijk gaat uitzien. En dankzij onze 5 verschillende wijnen blijft het boeiend. Daarnaast blijven we ook experimenteren met nieuwe recepten. Zo zou ik op termijn graag een goede rode wijn op de markt willen brengen en zijn we al bezig met een paar andere druivensoorten die je in België nog niet veel tegenkomt. Al blijft dat natuurlijk een uitdaging, want wijn maken is een heel traag proces.”

Wat is je missie?

“Onze wijnen langzaamaan uitbouwen tot een vaste waarde. We behoren nu toch wel tot de betere wijnen van België. We streven niet om champagne na te maken, wel om een mousserende fruitwijn te maken met een iets hoger zuurgehalte. Daarnaast proberen we ook om onze eigen lijn na te streven, en je herkent wel een bepaalde smaak in onze wijn. Mijn persoonlijke favoriet is de BizJoe, een blanc de noir, extra brut.”

Het verhaal van wijndomein Cuvelier

Wat is het belangrijkste dat je al geleerd hebt van je wijndomein?

“Dat je nooit mag opgeven en altijd moet blijven volhouden, zelfs als er eens een vat misgaat. Je kan immers niet verwachten dat de kwaliteit meteen dezelfde is als die van een Franse wijnbouwer.”

Het verhaal van wijndomein Cuvelier