Het verhaal van waterkers- en bierproducent Sint-Lucie en La Cress
Verhaal

Frank en Christel runnen als derde generatie waterkersbedrijf Sint-Lucie. Ze willen mensen opnieuw waterkers leren eten én drinken, want enkele jaren geleden brachten ze ook een fantastisch bier met waterkers op de markt, La Cress.

“Onze missie? Mensen waterkers leren eten, want het is een van de gezondste groenten ter wereld”

Hoe is de waterkers van Sint-Lucie precies ontsproten?
Frank: “In 1938 kwam mijn opa tijdens een wandeling bij een kasteel een vijver tegen waarin waterkers groeide. Hij heeft daar wat van geplukt en thuis opgegeten. Hij vond het zo lekker dat hij terug is gegaan om meer te plukken. Nadien is hij zijn eigen kwekerij begonnen en ging hij met zijn waterkers de Vroegmarkt in Brussel op. Mét succes.”

Dus was het voor jou vanzelfsprekend om mee in de zaak te stappen?
Frank: “Eigenlijk niet. Ik heb hotelschool gedaan in Koksijde en werkte nadien een aantal jaar in de horeca. Het was nooit mijn plan om het bedrijf over te nemen, maar uiteindelijk heb ik er toch voor gekozen om in de voetstappen van mijn vader en grootvader te treden.”

Wat vinden jullie het mooiste aan de job?
Christel: “Mensen fascineren en vertellen wat je allemaal met waterkers kunt doen. Frank heeft ook eens meegedaan aan het tv-programma Komen Eten (én gewonnen!). In zijn hele menu heeft hij toen waterkers verwerkt, om mensen kennis te laten maken met waterkers op meer manieren dan enkel in soep. We willen mensen meer waterkers doen eten want het is een van de gezondste groenten ter wereld.”

Zelfs in bier, zo blijkt!
Frank: “Ja, inderdaad. Onze familie drinkt al eens graag een pintje, en tijdens de bierfeesten in Tongeren zo’n 5 jaar geleden vroegen ze ons waarom we eigenlijk nog nooit een bier op basis van waterkers hadden proberen te maken. Zo zijn we in zee gegaan met brouwerij Anders en hebben we met La Cress uiteindelijk een bier gecreëerd met waterkerszaad voor een unieke smaak.”

Het verhaal van waterkers- en bierproducent Sint-Lucie en La Cress