Hoe is het allemaal begonnen?
Guido: “Ik ben bijna 35 jaar gepassionneerd met wijn bezig. Mijn bedoeling was oorspronkelijk om België te verlaten en in het buitenland een wijndomein op te starten, ik dacht zelfs aan Nieuw-Zeeland, maar mijn vrouw zag dat niet zitten. (lacht) Toen ik merkte dat in Bordeaux nogal wat wijndomeinen niet rendabel waren, ben ik serieus beginnen nadenken. Wanneer je in Frankrijk een goede wijn maakt, dan verzuip je in de massa. Wanneer je een goede wijn in België maakt, dan steek je er onmiddellijk bovenuit. Je moet natuurlijk wel weten welke druiven in welke regio goed aarden en zo zijn we bij de Voerstreek uitgekomen. In 2011 kochten we er onze grond en nadat alle puzzelstukjes in mekaar vielen, ben ik in 2014 fulltime beginnen werken aan het wijndomein. Dat jaar kwam ook onze eerste oogst op de markt en onze jarenlange droom kwam eindelijk uit.”
Wat is het belangrijkste dat je tot nu toe hebt geleerd aan het runnen van je zaak?
Guido: “Dat we ondanks alle tegenslagen er toch in slagen om het niet slecht te doen. Bij noodweer heb je geen controle, dat is de hardste les die we tot nu toe hebben geleerd. Met de stormschade enkele weken terug, hebben we veel verlies geleden. Als die storm twee weken later of één week vroeger over ons heen was getrokken, dan was er niets aan de hand geweest aangezien de druivenstokken dan in een andere, minder kwetsbare fase zitten. Daar kan je jammer genoeg niets aan veranderen, behalve hopen dat de overheid het erkent als een ramp.”
Wat is jullie mooiste herinnering tot nu toe?
Guido: “Ik ben ontzettend fier op onze wijnen: van onze Cuvée Silex wit of rood en de Cuvée Barrique tot de witte en rosé mousserende wijnen, stuk voor stuk zijn het pareltjes! In heel Vlaanderen heb je 2,7ha leem-silexbodem met een onderlaag van witte krijtrots, en dat is in het bezit van Zwaeneberg. Deze grond is trouwens de grond die je ook in de champagnestreek vindt. Mensen die hier al jaren wonen, beseffen niet wat hier in de grond zit, zelfs sommige boeren niet. Dat is jammer, want hier zit zo’n rijkdom onder onze voeten! Wanneer ik dan Franse kenners op bezoek krijg en die vertellen me dat ik hier een hele prestatie heb neergezet met topwijnen, dan is dat fijn om te horen. Vooraleer een Fransman dat wil toegeven, dan doe je toch iets goed denk ik dan! (lacht)”
Wat is je lievelingswijn van eigen productie?
Guido: “Onze Cuvée Silex wit en rood, dat zijn de twee typische wijnen die honderd procent ons terroir weerspiegelen. Het is moeilijk om zo een terroirgedreven, minerale wijn te vinden, daar ben ik heel trots op. Ondertussen serveren er reeds drie sterrenrestaurants onze wijnen, de Pastorale was de eerste in de rij: zij kochten in 2014 al mijn eerste wijn!”
Wat brengt de toekomst?
Guido: “Ik krijg bezoekers voor rondleidingen van overal over de vloer, maar ik mag jammer genoeg nog maar weinig lokale mensen ontvangen. Ik hoop dat dat in de toekomst verandert. Ze zijn hier meer dan welkom. We zijn ook volop bezig met het opzetten van een B&B, zo kunnen de gasten in de nabije toekosmt genieten van een unieke overnachting met rondleiding en natuurlijk een degustatie! (lacht)”
Hoe proeft Limburg volgens jou? Wat maakt onze provincie zo smaakvol?
Guido: “Het landelijke van Limburg zorgt voor het succes. Ik vergelijk het een beetje met de Pays d’Herve in Wallonië, dat is ook zeer landelijk, daar heb je zulke knusse restaurants en artisanale producten. Limburg is nog landelijker en uiteraard nog gemoedelijker, dat kan alleen maar goed zijn! De provincie Limburg staat ook volop achter haar streekproducten, dat is geweldig en ontzettend motiverend.”