In de hoofdstad van onze provincie ligt de jeneverstokerij, Fryns Distillery, een familiebedrijf ontstaan in 1887. Na haar studie farmacie heeft Celeste nog een Vlerickopleiding gevolgd om meer kennis op te doen over het algemene bedrijfsleven. Op die manier heeft ze zich klaargestoomd om in het familiebedrijf Fryns te stappen. Een heel bewuste keuze om samen met haar vader, Michel, opnieuw iets moois samen op te bouwen. Vandaag gaan geschiedenis, vakmanschap en innovatie hand in hand bij de creatie van authentieke jenever, cocktails en mocktails met een unieke beleving.
We laten authentieke producten meegroeien met de tijd.
Was het voorbestemd om zelf mee te draaien binnen Fryns?
Celeste: “Lang verhaal kort (het hele verhaal lees je hier) heeft Fryns vanaf 1887 drie generaties bestaan als familiebedrijf, deze derde generatie verkocht het bedrijf en de nieuwe eigenaar had andere plannen met het merk. Dat was de reden dat mijn papa even voor een ander carrièrepad koos, maar het is altijd zijn passie gebleven om iets met jenever te doen. Zelf ben ik weinig opgegroeid met het idee ‘Fryns jenever’, maar in 2018 is daar verandering in gekomen toen mijn papa een lokale stokerij overnam. Oorspronkelijk met de idee om dit als sideproject uit te voeren aangezien we niets met de naam ‘Fryns’ mochten ondernemen. Door toevalligheden hebben we na een tijdje toch de naam terug kunnen verwerven. Zo groeide bij mij ook de passie om het merk terug op te bouwen, terwijl ik eigenlijk nog met mijn studie farmacie bezig was. Na deze studie was het voor mij dan ook evident om me bij te scholen om mee in het bedrijf te stappen. Ik wou Fryns de waarde terug geven die het daarvoor had.”
Wat maakt Fryns zo anders?
Celeste: “We produceren alles volledig zelf van begin af aan. Hiervoor kiezen we altijd natuurlijke producten waarbij we geen synthetische aroma’s gebruiken. Daarnaast geven we ook extra beleving mee met onze pure producten dankzij de combinatie van authentiek vakmanschap en innovatie. Bovendien brengen we ook een unieke storytelling; als je op vrijdagavond met vrienden en familie samen aan tafel zit en de sfeer aan tafel zit goed, dan hebben onze diverse producten hun doel bereikt. Het is geen banaal borreltje meer, maar een goede basis voor cocktails of mocktails met net die unieke beleving.”
Wat nieuw is in ons Frynsverhaal zijn onze Lady Jane cocktails. Dit zijn ready to drink cocktails, waar je enkel moet uitschenken, ijs toevoegen en je bent klaar om te genieten. Deze worden gemaakt met dezelfde waarden en normen als onze jenevers. Ons familieverhaal in een drankje, want het product werd vernoemd naar tante Jeanne. Zij was een groottante van mijn vader en leefde in de jaren ’20-’30. Helaas is ze op heel jonge leeftijd weduwe geworden en vond dat het leven te kort is om niet te genieten. Op eigen houtje vertrok ze naar het zuiden van Frankrijk en heeft daar nog 50 jaar gewoond en genoten van elke dag. Dat is de filosofie die we met ons merk willen meegeven. Neem ondanks de drukte van het leven regelmatig je moment, geniet en schenk jezelf een lekkere cocktail uit. We laten authentieke producten meegroeien met de tijd.”
Hoe proeft Limburgs voor jou?
Celeste: “De producten zijn enerzijds gemaakt met lokale grondstoffen: waaronder bijvoorbeeld het graan en de kruiden. Daarnaast oefenen we een echt Hasselts vakmanschap uit, er is wel degelijk een groot verschil tussen Hasseltse jenever en het andere aanbod op de markt. Je proeft de gezelligheid, het familiale, het gemoedelijke.“
Wat is het mooiste compliment dat jullie ooit mochten horen?
Celeste: “We doen zelf regelmatig proeverijen en daar is het altijd heel leuk om te horen van ginliefhebbers dat ze in het vervolg toch eens een keertje hun gin gaan laten staan. Daarnaast is het echt een compliment als je ook echt die natuurlijke producten proeft. Hopelijk mogen we de mensen nog lang blijven verrassen, want we mogen als Limburgers zeer trots zijn dat we dit vakmanschap hebben. België is veel meer dan bier en chocolade.”