Het verhaal van de wijnen Gloire de Duras in Wilderen
Verhaal

Hilde en Peter gingen op zoek naar alternatieven toen ze als appelen- en perentelers beseften dat het moeilijk opboksen was tegen de buitenlandse concurrenten. In 2015 begonnen ze met het aanplanten van hun eerste wijnstokken en die groeiden uit tot heerlijke, échte Belgische wijn.

"We moeten samen aan de mooie reputatie van onze Belgische wijnen werken: er is duidelijk vraag naar"

Hoe is het allemaal begonnen voor jullie?

Peter: “Als rasechte fruittelers kregen we het moeilijk met de buitenlandse concurrentie. Onze peren brengen nog wat op, maar de appelen hebben het echt moeilijk. Na een bezoek aan een wijngaard begon bij mij het idee te groeien om ook wijnstokken te gaan planten en wijn te gaan maken. Kameraden opperden het idee ook al vaker. 'Dat is echt iets voor jou, Peter!' Je bent nooit te oud om te leren, denk ik dan. Voor de vinificatie staat oenoloog Hans Van Nyen ons bij, want dat is uiteraard een vak apart. ”

Van waar de naam Gloire de Duras?

Hilde: “Twee redenen eigenlijk. Voor de eerste betekenis keren we terug naar de middeleeuwen. Toen was het dorp Wilderen, waar het wijndomein gelegen is, een heerlijkheid van Duras. Een heerlijkheid is een oude bestuursvorm en heerlijkheid vertaald naar het Frans is ‘gloire’. Aangezien onze wijngaarden zowel in Wilderen als in Duras liggen, kozen we de naam ‘Gloire de Duras’. En ten tweede willen wij er met het gezin naar streven om 'heerlijke' wijnen te maken!”
 

Heb je nog toekomstplannen met je zaak?

Peter: “We hebben met onze Chardonnay-Auxerrois 2016 een Zilveren Medaille gewonnen. En die heerlijkheid smaakt uiteraard naar meer! Ik hoop ook dat mijn kinderen Laura, Gert-Jan en Isaline mijn passie zullen blijven delen. We beslissen als gezin, we doen alles samen. Ze zetten me soms ook op mijn plaats hoor. Ik krijg vaak te horen: 'Papa, wat doe je nu?'" (lacht)

Waar ben je fier op?

Peter: “De Belgische wijnen zijn net zo goed als de Franse. Onze wijnen worden verkocht in steengoede restaurants en krijgen zeer goede kritieken. Vaak krijg ik de opmerking 'Hoezo, jij maakt wijn? Van appelen?'. Als ik dan zeg dat ik wijn van druiven maak, krijg ik vaak verbaasde reacties. We moeten samen aan de mooie reputatie van onze Belgische wijnen werken! Er is duidelijk vraag naar. Ik kreeg onlangs ook nog de vraag hoe lang onze wijn bewaard kan worden. Mijn antwoord: 'Je moet hem niet bewaren, je moet hem drinken'." (lacht)

Het verhaal van de wijnen Gloire de Duras in Wilderen
Het verhaal van de wijnen Gloire de Duras in Wilderen