Het verhaal van Bioboerderij Mangelmoes
Verhaal
Welkom bij Bioboerderij Mangelmoes, waar passie voor gezonde voeding en duurzame landbouw samenkomen. Gelegen in het hart van Limburg, telen ze bij Bioboerderij Mangelmoes verschillende soorten groenten met als doel de bodem gezond te houden en de smaak van Limburg te laten proeven met warmte en goesting.
Hoe begon je met het produceren van biologische groenten en wat inspireerde je om deze weg in te slaan?
Jef: “Aan het begin van mijn carrière dacht ik: ik wil rijk worden. Ik ben toen gestart met een studie economie om toch iets te studeren. Nadat ik mijn master had afgerond, besefte ik, dit is toch niks voor mij. Ik ben begonnen met werken en reizen, op zoek naar wat ik echt graag wilde in het leven. Met al dat reizen ben ik meer bewust geworden van bepaalde problematieken in de wereld en hoe het in mijn ogen vaak niet moet. De vleesconsumptie is daar een belangrijk onderdeel van. Toen ik uiteindelijk 30 werd, zei ik tegen mijn vriendin, ik wil nog één keer eens goed op reis gaan voordat ik verder denk aan huistje-boompje-beestje. Toen bleek dat mijn schoonmoeder een stukje grond had. We wilden sojabonen telen om tofu te maken, maar dat bleek toch allemaal niet zo gemakkelijk. Na wat zoeken kwam ik bij een paar Canadese en Amerikaanse boeren terecht, die heel kleinschalig te werk gaan, maar toch efficiënt en winstgevend zijn. Zo ben ik op het idee gekomen om een bioboerderij te starten.”

Hoe zorg je ervoor dat je groenten biologisch en vrij van pesticiden zijn?
Jef: “Waar wij vanuit gaan is, als je een gezonde bodem hebt, heb je gezonde planten. Heb je gezonde planten, dan hebben insecten en schimmels veel minder vat hierop. Op een bepaald moment gaat geen enkel insect meer kunnen eten van die groenten omdat deze planten gewoonweg te gezond zijn. Eigenlijk zorgen de insecten en schimmels voor natuurlijke selectie waardoor de gezonde planten overblijven en dat is natuurlijk de bedoeling. Je hebt gezonde planten en zo krijg je een gezonde bodem, zonder je bodem te bewerken. Dus nooit ploegen, nooit frezen, zorgen dat je voldoende schimmels en bacteriën in je bodem hebt. We passen heel wat verschillende technieken toe om de bodem zo gezond te maken.”

Welke soorten groenten worden er geteeld en welke variëteiten zijn het populairst bij de klanten?
Jef: “Het populairst zijn zonder twijfel de tomaten. Daar komen ze van heinde en verre voor. Uiteindelijk telen we een 50-tal verschillende soorten groenten, zo hebben we voor iedereen wel iets wat in de smaak valt. De aubergines, de komkommers, de paprika’s, de sla, sommigen komen zelfs speciaal voor de spinazie. We houden het zo breed mogelijk. We verkopen ook aan restaurants. Sinds een paar jaar hebben we met restaurant Ogst in Hasselt een samenwerking. Deze partij tracht uit te breiden, dus dan komen er ook meer ‘speciallekes’. Dit jaar gaan we ook weer ananas, kersen of kruiden verkopen."
Het verhaal van Bioboerderij Mangelmoes
Wat is jouw favoriete groente van dit moment?
Jef: “Tomaten blijven mijn favoriet. Als je een tomaat van bij ons eet, is het precies alsof je een stukje fruit aan het eten bent. Het heeft een sappige, niet korrelige structuur, het is gewoon een smaakbom. Er steekt wel wat werk in het telen van tomaten, maar het is het absoluut waard.”

Hoe ben je van plan om je bedrijf verder te ontwikkelen en te innoveren met oog op de toekomst? Jef: “Op twee gebieden. We zijn nog niet waar we willen zijn met die gezonde bodem. Dat is een proces dat enkele jaren duurt, maar wij zijn goed op weg. We merken elk jaar dat onze planten robuuster en sterker worden. Dus dat is een groei die we sowieso meepakken. We willen ook graag meer op beleving inzetten. We hebben dit jaar al een paar frambozen, aardbeien en braambessen gepland. We zetten nog een paar rijen met bloemen, zodat de mensen hun eigen boeketje bloemen kunnen plukken, maar daarnaast ook hun eigen fruit kunnen plukken. We hopen in de toekomst ook een zomerbar te openen. Je vindt ons vlak naast het fietsroutenetwerk en we zijn gemakkelijk bereikbaar. Het zou fantastisch zijn als je gewoon van je fiets kunt stappen, iets komt drinken en je eigen bloemen en fruit plukt.”
Het verhaal van Bioboerderij Mangelmoes