Wijndomein GorsLeeuw
Hoe het begon …
De liefde voor wijn kregen we mee van onze ouders. Op vakantie bezochten we altijd enkele wijndomeinen. Later volgden we de heropleving van de wijnbouw in Haspengouw op de voet. Zo rijpte stilaan het idee om zelf ook wijnstokken aan te planten. Door familiebanden van Mimi kwamen we dikwijls in Gors-Opleeuw. Na de lessen wijnbouwer/ wijnmaker op Syntra, plantten we in 2019 onze wijngaard volledig zelf aan. Raf is wijnbouwer en wijnmaker, Mimi helpt overal mee en Eddy houdt zich vooral bezig met maaien en snoeien in de wijngaard.
Onze naam GorsLeeuw
Onze kleine wijngaard, gelegen tussen het kasteel van Gorsleeuw en het Bellevuebos, kijkt uit op de ‘Romeinse toren’ van het kasteel, die we kozen als logo voor onze wijn. Het pittoreske dorpje Gors-Opleeuw, is na de Franse Revolutie ontstaan uit de samenvoeging van twee voormalige Loonse heerlijkheden: Up Lewis (Opleeuw) en Lewis Godefridi (Gorsleeuw). Onze wijngaard ligt in Gorsleeuw. ‘Leeuw’ komt van het Germaanse ‘hlêwa’ en betekent: grafheuvels. In de buurt werden Gallo-Romeinse graven gevonden.
Ligging en ondergrond
Het perceel is gelegen op de zuidflank van een heuvelrug die loopt van Borgloon naar Kortessem, op een hoogte van ongeveer 80 m boven de zeespiegel. De leembodem is zeer geschikt voor wijnbouw.
Onze wijnen
We verbouwen drie klassieke druivensoorten: pinot noir, pinot auxerrois en vooral chardonnay. Voorlopig maken we enkel stille witte wijn. De kwantiteit is voor ons minder belangrijk, we gaan voor kwaliteit. We doen bijna alles zelf en schenken veel aandacht aan een gezonde oogst. Bij het plukken selecteren we streng en kiezen we enkel gezonde, rijpe druiven om een zo zuiver mogelijke wijn te bekomen.
Dit jaar maakten we drie verschillende wijnen:
Pinot auxerrois: typische druif van de streek die een frisse, energieke, dynamische wijn geeft, goed gebalanceerd, met toetsen van granny smith, vlierbes en stekelbes. Hij heeft lengte in de afdronk. Gaat goed samen met mosselen of koude gerechten zoals een carpaccio, ceviche of een garnaalslaatje, eerder een zomerse wijn.
Chardonnay: wijn met molligheid en body, mooi in de neus, met toetsen van rijp fruit en citrus. Chardonnay kan ook goed in de winter gedronken worden.
Chardonnay op eiken vat (barrique): wijn met lengte, complexiteit, subtiele toetsen van hout, steenfruit (nectarine), meloen en zelfs gember.