Het verhaal van Biohoeve Het Eikelenhof in Neerglabbeek
Verhaal
Johan nam jaren geleden de tak van varkensteelt van zijn vaders’ bedrijf over. Later werden groenten, fruit én Limousin runderen aan het lijstje toegevoegd, en door zijn interesse in bio was de stap naar biohoeve snel gemaakt.
"Klanten komen terug voor ons ruime aanbod en de versheid, dat zijn onze grootste troeven!”

Hoe ben je in het vak terechtgekomen?

Johan: “Mijn vader was fruitteler en had ook zeugen. Toen hij het bedrijf overliet, ging de fruitteelt naar mijn broer en ik nam de zeugen over. Toen ik trouwde, kwam daar ook de groente- en fruitteelt bij. Eerst boden we enkel aan wat we zelf teelden, maar nu kopen we ook aan wat we zelf niet voorzien. Zo bieden we onze klanten een mooi groot assortiment aan, waaronder ook vlees van Limousin runderen. Een vriend zocht indertijd voor het natuurgebied ‘de brand’ naar grazers en had eerst paarden voorzien. Jammer genoeg deden die dat daar niet zo goed aangezien het nogal drassige gebieden waren. De Limousin runderen zijn hiervoor wel zeer geschikt. Doordat er niet bemest wordt en de weides daar heel kruidenrijk zijn, groeit het vee sober en mineraalrijk op. Uit die kudde halen we dan ieder jaar enkele dieren naar hier. Die worden hier dan verder biologisch afgemest met een mengsel van grasklaver. Dat geeft enorm mals, smakelijk en kortdradig vlees. De vleeskwaliteit is enorm goed en wij bieden het vlees samen met het varkensvlees aan in de vriezer van onze boerderijwinkel.”

Bied je nog andere diensten of producten aan?

Johan: “We hebben hier ook Ijslandse paarden, maar dat is vooral een hobby. Ik heb altijd een grote interesse voor paarden gehad, maar de gronden van mijn vader stonden altijd al vol. Hij zei me altijd: “Ik ga nu niet speciaal grond gaan aanschaffen om daar gewoon paarden op te zetten!” (lacht) Toen ik op eigen benen stond, was de aanschaf van paarden snel een feit. De kinderen hebben veel op de paarden gereden en nu zijn ze vooral een lust voor het oog.”

Wat is je lievelingsproduct van eigen productie?

Johan: “Ik ben een enorme appelliefhebber, dat is een familietrekje denk ik. Momenteel zijn we zelfs een ras aan het telen dat nog niet op de markt is. De boom stond bij de buur van mijn broer en we waren op zoek naar een appel die helemaal niet gespoten moet worden. Deze is nu in vermeerdering, we zijn héél benieuwd wat het gaat brengen!”

Wat brengt de toekomst?

Johan: “In de loop van de volgende jaren willen we meer en meer aan vermeerdering gaan doen door zaaien. Dat gaan we sowieso nog verder ontwikkelen. Wat de verre toekomst betreft: onze zoon helpt een jaar mee in het bedrijf en gaat dan beslissen wat hij gaat doen. Ook zijn er plannen voor een nieuwe versnijderij, dat komt later nog wel!”

Wat is je mooiste herinnering aan je bedrijf?

Johan: “Goh, dat kan in de kleine dingen zitten, ik maak hier dagelijks mooie dingen mee. Ik kan nog altijd genieten van een geboorte... dat kwekersbloed blijft erin zitten! (lacht) Ik geniet ook nog elke dag van het leerproces in mijn (bio)bedrijf. Als er iets fout gaat, is het negen kansen op de tien je eigen fout. Het wisselt elk jaar, je moet je elk jaar aanpassen. Dat verveelt nooit! Het is boeiend maar natuurlijk ook vermoeiend. Klanten vragen ook altijd nieuwe dingen. Nu zijn de aardpeer en zoete aardappel heel populair, dus daar moet je snel op inspelen. Klanten komen terug voor ons ruime aanbod en de versheid, dat zijn onze grootste troeven!”

Het verhaal van Biohoeve Het Eikelenhof in Neerglabbeek