Het verhaal van wijndomein Thilesna in Dilsen-Stokkem
Johan werd in 2010 gebeten door de wijnmicrobe dankzij collega Karel. Die passie leidde tot een eigen wijndomein waar drie witte terroirwijnen uit vloeiden: de Pinot Auxerrois, de Pinot Gris en de Riesling.
Verhaal
"Je moet geen leuke wijn willen maken, maar simpelweg: een topwijn!”

Hoe is het allemaal begonnen?

Johan: “Ik kwam in 2010 Karel van Wijndomein Aldeneyck tegen en kwam drie uur later gebrainwasht buiten! (lacht) Van opleiding ben ik landbouwer, het boeren zit in het bloed. Wijn heeft me altijd geboeid, ik heb altijd genoten van een glaasje wijn. Toen ik thuiskwam van het gesprek met Karel en mijn vrouw Carmen vertelde van mijn plannen, zei ze: “Hij heeft weer een idee!” (lacht) Ze steunde me echter volledig en na een positieve haalbaarheidsstudie en de opleiding tot wijnbouwer van Syntra Limburg zijn we eraan begonnen. In 2014 hebben we onze eerste wijnstokken geplant en in oktober 2015 konden we onze eerste druifjes reeds bewonderen. Daar hebben we indertijd een honderdtal flessen van gebotteld voor eigen gebruik. In 2016 konden we dan genieten van onze eerste echte oogst en september vorig jaar zijn we onze wijnen beginnen verkopen. Een droom!”

Het verhaal van wijndomein Thilesna in Dilsen-Stokkem

Wat brengt de toekomst?

Johan: “Begin 2017 zijn we gestart met de verbouwingswerken van een hoeve die als uitvalsbasis voor het wijndomein dienst zal doen. Onze witte wijnen, de Pinot Auxerrois en Riesling, zijn veelgevraagd bij de plaatselijke horeca, en dat zal alleen maar gaan groeien.”

 

Wat is je mooiste herinnering aan je zaak tot nu toe?

Johan: “Ik was euforisch toen we erkend werden door de overheid. Bericht krijgen dat onze wijnen goedgekeurd waren, dat blijft een ongelooflijk gevoel. Het feit dat onze wijnen op Nieuwjaarsdag reeds uitverkocht waren – slechts enkele maanden na het op de markt zetten – dat was ook geweldig. Alleen jammer dat we nu nog veel mensen moeten teleurstellen. Het wordt wachten op de volgende oogst! (lacht)”

Je bent al zeker van vaste klanten voor de nieuwe oogst!

Johan: “Sowieso! Ik kreeg indertijd een telefoontje van mijn buurman: “Johan, ik heb je wijn geproefd, wat een topwijn! Is het beter dat ik een voorraad in sla, of denk je dat ik in meerdere malen kan kopen?” Toen ik hem vertelde dat de voorraad snel slinkte, vroeg hij om hem onmiddelijk een tachtigtal flessen te leveren. Toen ben ik met een steekkarretje twee huizen verder dozen wijn gaan brengen. Dat moet me nogal een zicht zijn geweest voor de omwonenden! (lacht)”

Heb je nog een advies voor beginnende wijnbouwers?

Johan: “Alles moet in het teken staan van kwaliteit. Dat is het allerbelangrijkste... Je moet geen leuke wijn willen maken, maar simpelweg: een topwijn!”

Het verhaal van wijndomein Thilesna in Dilsen-Stokkem