Het verhaal van wijndomein De Oude Hoeve in Hamont-Achel
Verhaal
Wijndomein De Oude Hoeve is een geliefkoosde plek voor bedrijven die net dat tikkeltje extra zoeken, voor gasten die zich heerlijk willen laten onderdompelen in de natuur en natuurlijk voor iedereen die geïnteresseerd is in wijn en het wijnproces. Maak kennis met Daniëlla en Robert, die het familiale wijndomein een nieuwe adem gaven!  
Wijndomein De Oude Hoeve is een gastvrij landgoed midden in de groene gemeente Hamont-Achel. Op dit langoed wat bestaat uit een wijngaard met 4 verschillende druivenrassen verdeeld over 5300 m2 met midden in de wijngaard een altaar waar interessante ontmoetingen plaatsvinden, een sfeervolle Franse tuin voor uw private dinners, netwerk-event of business-borrels, een wijnhuis met mooie uitgeruste keuken met een prachtige wijnkelder en een gastenkamer die zich boven in het wijnhuis bevindt.

Regelmatig vinden er activiteiten op inschrijving plaats, zoals "Tafelen tussen Kunst & Druiven", kunstexposities met open wijnterras, workshops glas blazen, speksteen kappen of polyester beelden schilderen, rondleidingen met wijnproeverijen, of het 3-jaarlijkse wijnfestival wat tussen de 1000-1250 bezoekers trekt.
"Onze visie: breng de kunst naar de wijn! Die combinatie willen we graag delen met zoveel mogelijk mensen."

Hoe is het allemaal begonnen?

Danielle: “Zeven jaar geleden kochten Robert en ik het wijndomein van mijn ouders. Mijn ouders hebben de wijngaard in 2000 handmatig aangeplant. Ze hebben onderzocht welk systeem gebruikt kon worden aangezien wij de meest noordelijke wijngaard van België zijn. Uiteindelijk is het Canadese systeem weerhouden, aangezien dat meer bestand was tegen de kou. Toen wij het overnamen, hebben wij een opleiding wijnbouw bij Syntra gevolgd, en zo is het voor ons begonnen!”

Waar kunnen gasten genieten van jullie wijnen?

Danielle: “We hebben een andere aanpak dan mijn ouders: we gaan voor kwaliteit versus kwantiteit. We selecteren trouwens zelf onze druiven! We willen onze wijn niet op de markt gaan brengen, we delen deze veel liever met mensen die het domein komen bezoeken of deelnemen aan onze creatieve workshops en Wine Parties. Onze visie: breng de kunst naar de wijn! Die combinatie willen we graag delen met zoveel mogelijk mensen. Ik ben creatief opgevoed en ben heel blij dat dit zo kan.”
 

Bied je nog andere diensten aan?

Danielle: “Gaandeweg kregen we de vraag van verliefde koppeltjes of ze hier alsjeblieft ook konden trouwen. Nu is ons wijndomein een geliefkoosde plek voor huwelijken en doopsfeesten. Je moet weten dat hier, pal in de wijngaard, een altaar staat. Toen de kerk waar ik gedoopt ben en mijn ouders getrouwd zijn afgebroken werd, konden wij het altaar op de kop tikken. Wij zijn hier middenin de wijngaard getrouwd aan dat altaar en vele koppeltjes zijn ons gevolgd! (lacht). We hebben trouwens ook een gastenkamer die wij – vooral in het weekend – ter beschikking stellen van gasten.”
 

Als je je mede-Limburger één advies zou mogen geven, wat zou dit dan zijn?

Danielle: “Kijk om je heen. Geniet van het mooie groen en de natuur in Limburg. Robert en ik zijn van oorsprong Nederlanders en wij rijden altijd weer graag de grens over: Limburg is zo mooi en warm. We hebben hier zoveel kwalitatieve en gevarieerde streekproducten, geniet ervan!”