Toen bij Ludo enkele jaren geleden de ziekte van Crohn vastgesteld werd gaf hij zijn job als stukadoor op en ging hij volop voor de boerderij met ijsmakerij. Nu runt hij samen met zijn vrouw Linzi de gastenverblijven en voorzien ze met hun geitjes hun gasten en klanten van lekkernijen van geitenmelk.
Hoe is het allemaal begonnen voor jullie?
Linzi: “Ons verhaal begon 22 jaar geleden met een vakantie in Kreta. Daar liepen we tijdens een rondrit een sympathieke geitenboer tegen het lijf en hebben we voor het eerst geitenmelk geproefd. Eens thuis ging Ludo onmiddellijk op zoek naar een geitje! Hij miste de verse melk, hij komt immers uit een boerenfamilie. Voor ons werd 3 liter melk snel te veel en dus gingen we op zoek naar manieren om het teveel aan melk te verwerken. Ludo leerde hoe ervan kaas te maken en ik volgde een cursus ijsbereiding. We hebben de koe – of in ons geval het geitje – bij de horens gepakt! (lacht) De naam van het bedrijf was snel gevonden, want het oude herenhuis dat we gerenoveerd hebben werd hier in de buurt het Kasteelke genoemd.”
Jullie runnen daarbovenop een gastenverblijf?
Linzi: “11 jaar geleden hebben we een gloednieuwe zaak gebouwd en dan zijn we ook begonnen met de 5 gastenkamers. Ik heb toen mijn job in het onderwijs opgezegd en we zijn er samen keihard ingevlogen. De kinderen van onze gasten voelen zich thuis bij ons. Ze kunnen zelfs de 15 geitjes melken en rapen kippeneieren. De volgende dag zien ze de vruchten van hun arbeid terug in de vorm van verse eitjes en ambachtelijke kaas tijdens het ontbijt. Zo fier als een gieter zijn ze dan.”
Wat is je mooiste herinnering aan jullie bedrijf?
Linzi: “Simpel: elke keer wanneer we kinderen met koemelkallergie voor het eerst van een echt ijsje zien genieten! Ook hebben we al enkele hele jonge klantjes kunnen verlossen van hun krampjes of eczeem door een kuur met geitenmelk. Geitenmelk is cholesterolarm en licht verteerbaar. We bereiden ons ijs zonder toevoeging van room of andere vetten en met een minimum aan suiker. Ondertussen komen mensen met koemelkallergie en lactose-intolerantie al van behoorlijk ver voor onze producten. Daar zijn we heel trots op.”
Als je je mede-Limburger één advies zou mogen geven, wat zou dit dan zijn?
Linzi: “Ga eens op verkenning buiten de supermarkt! Je gaat sowieso verrast zijn van de diversiteit aan producten in je nabije omgeving. Het contact met een plaatselijke producent is zoveel verrijkender dan het snel door de supermarkt hollen voor de wekelijkse aankopen.”