Het verhaal van stokerij BLOSM in Heers
Verhaal

Peter en Marc van BLOSM in Heers produceren de lekkerste gins, jenevers, vermouts, vodka’s en calvados … van fruitafval!

“Het is fantastisch om van afval iets te maken dat iedereen graag drinkt” 

 

‘When life gives you lemons, make lemonade.’ En als het leven je fruitafval geeft, maak je er de heerlijkste gin, jenever, vermout, vodka en calvados van. Of zo gaat dat toch bij Peter en Marc van stokerij BLOSM! 

Hoe ben je in het vak terechtgekomen?  

Peter: “Eigenlijk door de appelen- en perencrisis toen de grenzen naar Rusland dicht gingen. We hebben dan een alternatief gezocht om de producten van ons fruitbedrijf af te zetten, en zo zijn we tot een stokerij gekomen. Met ons eigen fruit maken we nu gin, vermout, jenever, vodka en calvados.”

Wat maakt BLOSM zo uniek?  

“We gebruiken zoveel mogelijk overproductie van ons eigen fruitbedrijf en boeren. Dat zijn appelen en peren die normaal gezien worden weggegooid maar bij ons een nieuw leven krijgen. Het is fantastisch als je iets kan maken dat iedereen graag drinkt en waar iemand anders naar kijkt als afval. Daarnaast zit ons hele productieproces in eigen huis: van het kweken van de appels tot het bottelen, stoken en verkopen. We zijn ook een van de weinige warme stokerijen in België, wat wil zeggen dat we onze basisalcohol zelf maken.” 

Het leukste aspect aan je job? 

“Het creatieve. We kunnen heel veel smaken ontwikkelen. Zo zijn we momenteel bezig met het ontwikkelen van een appelbrandy. Daarnaast hebben we net ook onze eerste vodka gestookt op basis van appels, een echte Haspengouwse vodka. Ik ben ook kok van opleiding en run een cateringbedrijf naast de stokerij, dus dat creatief zijn met voeding zit er wel echt in.” 

Wat is de mooiste herinnering aan je zaak tot nu toe? 

“De dagen van de pop-up. Dan komen toeristen van over heel Vlaanderen langs. Mensen genieten dan tussen de bloeiende bomen van een glas gin. Als ik dan zie hoe goedgezind mensen worden van onze streek en onze producten, word ik zelf ook meteen gelukkig.”