Het verhaal van Slagerij Slootmakers in Neerharen
Verhaal
Op zijn 16 jaar zette Eddy zijn eerste stappen in de familieslagerij. Zijn echtgenote Martine zette later mee haar schouders onder de zaak en sinds jaar en dag zijn zij trots op het feit dat zij één van de weinige slagers zijn die nog rasechte, ambachtelijke producten kunnen aanbieden.
"Alles wordt ambachtelijk gemaakt, zonder gluten of bewaarmiddelen. Hoeveel slagers kunnen dat nog zeggen?"
Het verhaal van Slagerij Slootmakers in Neerharen

Hoe is het allemaal begonnen?

Eddy: “Op mijn 16de ben ik mee beginnen werken in de slagerij van mijn vader. Ondertussen ben ik 53 jaar en ik werk nog steeds met evenveel plezier. Enkele jaren geleden hebben wij de zaak volledig vernieuwd en aangepast aan de gangbare normen. Al onze producten worden bij ons zelf gemaakt, van levend vee tot afgewerkt product. Alles wordt ambachtelijk gemaakt, zonder gluten of bewaarmiddelen. Hoeveel slagers kunnen dat nog zeggen? Herinner je je nog de tijd dat de hammen en hespen gewoon omhoog hingen in de winkel? En waar gaandeweg stukken werden afgesneden? Zo gaat het er bij ons nog steeds aan toe. Er hangen steeds een 20 à 30-tal hammen in de winkel omhoog. Het is altijd een belevenis als er nieuwe klanten binnenkomen. Ze kunnen hun ogen niet geloven! (lacht)”
 

Waar ben je het meeste trots op?

Eddy: “Enkele jaren geleden hebben we het label Streekproduct voor de Maaslandse Boerenhesp gekregen. Die hesp maakte mijn vader indertijd reeds. Ik ben zo trots dat ik die boerenhesp de verdiende plek heb kunnen geven. Mond-aan-mond reclame doet wonderen, je moet niet bang zijn om je product te promoten. Daar geloven Martine en ikzelf heel sterk in.”

Wat is de mooiste herinnering aan je zaak?

Eddy: “Onze verbouwing blijft natuurlijk een mooie herinnering, maar er zijn nog andere momenten waar ik een warm gevoel aan over hou. Een aantal jaren geleden stond ik op de beurs ‘Château Maestricht’ waar een hele delegatie Limburgse prominenten allemaal mijn hesp kwamen proeven. Ik gloeide van trots! Of van een andere categorie: een Oostendse zakenman kwam voor zijn zakenreizen naar Zuid-Afrika steeds een viertal hespen halen. Wanneer hij daar goede zaken deed met iemand, kreeg die man een hesp cadeau. We zijn bekend tot in Zuid-Afrika! (lacht)”

Wat zouden andere producenten van jou nog kunnen leren?

Eddy: “Sta echt achter je product! Durf er mee naar buiten komen. Je kan de beste hesp van het land verkopen in een mooie winkel, maar daarom komen de mensen niet kopen. Durf op een beurs voor je kraam te gaan staan. Wees niet bang en wees trots op je product. Wij Limburgers mogen gerust trots zijn op al het lekkers dat we te bieden hebben!”

 

Het verhaal van Slagerij Slootmakers in Neerharen