Het verhaal van PJ Fruit in Stevoort
Leen maakt deel uit van een familie die sinds drie generaties een fruitbedrijf beheert: PJ Fruit. Vandaag de dag voorzien zij 75% appelteelt – waaronder hun eigen appelras: de Early Jonagold – en 25% perenteelt.  
Verhaal
"Ouders zeggen vaak dat hun kinderen vragen naar de ‘appelboer’ als ze hier voorbij rijden met de auto.”

Hoe ben je in het vak terecht gekomen?

Leen: “Niet moeilijk: wij zijn een familiebedrijf. Mijn grootvader heeft dit opgestart, daarna kwam mijn vader Josse in de zaak. Ondertussen is mijn broer Pieter Jan de derde generatie. Zus Kristien, mama en ik helpen uiteraard mee. Ik ben verantwoordelijk voor onze hoevewinkel, die is op zaterdag geopend. We verkopen er, naast onze appels en peren uiteraard, ook verwante producten: sap, stroop, jenever en honing. Deze worden elders voor ons gemaakt, maar met ons fruit. In de lente zet de imker zijn bijen uit in onze boomgaard. Het resultaat is een heerlijke, zoete fruithoning.”

Wat is je lievelingsproduct van eigen productie?

Leen: “Dat is voor mij persoonlijk de Elstar. Dat is een hele frisse, knapperige herfstappel met een speciale, zoetzure smaak. Het is een ouder ras van appel die een meer aparte smaak heeft dan bijvoorbeeld de klassieker onder de appels: de Jonagold. Die kennen de mensen natuurlijk het beste.”

Het verhaal van PJ Fruit in Stevoort

Bieden jullie nog andere zaken aan?

Leen: “In het voorjaar organiseren we steeds ons Bloesemterras. We zetten dan tafeltjes en stoelen tussen de bomen en we voorzien wat te eten en drinken. Tijdens het plukseizoen organiseren we dan onze Appelplukdag, deze gaat dit jaar door op 16 september. Dan kan je zelf plukken zoveel je wil en we voorzien een terras en kinderanimatie. Onze Sapmobiel is dan ook van de partij: je kan je zelfgeplukte appelen dan zelf persen tot een sap! Hier komen steeds veel gezinnen met kinderen op af, het is een gezellige belevenis voor jong en oud.”

Wat is je mooiste herinnering aan je zaak tot nu toe?

Leen: “Onlangs kwamen hier grootouders met hun kleinkinderen langs. We hebben die kinderen getrakteerd op een ritje met de tractor, ze hebben door de boomgaarden gewandeld en ze zijn naar de bijenkorven gaan kijken. Later die dag kregen we een berichtje van de oma: “Onze Miel zit met zijn Playmobiel-ventjes te spelen en er zit ook een boer Josse tussen!” (lacht) Ouders zeggen ook vaak dat hun kinderen vragen naar de ‘appelboer’ als ze hier voorbij rijden met de auto.”

Heb jullie nog toekomstplannen met de zaak?

Leen: “Mijn broer is nog jong, dus we hebben zeker nog een aantal jaren te gaan. (lacht) We blijven verder doen zoals we bezig zijn. Vorig jaar hadden we een kersenboomgaard gekocht, maar al snel bleek dat dat niet echt ons ding was. De bomen waren ook al redelijk oud, we hebben het geprobeerd, maar uiteindelijk kan je je dan beter specialiseren in appels en peren. We hebben de oude kersenbomen dan verwijderd en er appelen en peren op geplaatst. Weer wat extra bomen erbij!”

Het verhaal van PJ Fruit in Stevoort