Het verhaal van PIPO Appelsappen in Sint-Truiden
Verhaal

Veerle en Piet, de bezielers van PIPO Appelsappen, zijn fier op hun familiebedrijf. Samen produceren ze kraakvers geperste sappen die puur natuur zijn en in de smaak vallen bij jong en oud. Maar ook op toerisme zetten ze sterk in. Via bloesemlounges in april en mei of georganiseerde bedrijfsbezoeken tonen ze een stukje van het prachtige Haspengouw en de kneepjes van het fruitteeltvak aan duizenden nieuwsgierigen. 

Hoe is PIPO Appelsappen ontstaan? 

Veerle: “Samen met Piet en een deel van het gezin run ik fruitbedrijf Porreye en PIPO Appelsappen, twee bedrijven met één ziel. We waren al een hele tijd bezig met het milieuvriendelijk en biologisch telen van appelen, peren en kersen. Maar zo’n 13 jaar geleden begonnen we plots met het idee te spelen dat appelen die milieuvriendelijk geteeld zijn en daardoor tot de wereldtop behoren, ook top zijn in hun verwerkingen: gezonde appelsappen, suikerarme confituren en siropen. Vanwaar de naam PIPO? Dat zijn de initialen van Piet Porreye!”

 

Wat maakt PIPO Appelsappen zo anders dan andere producenten? 

Veerle:”Dat is heel eenvoudig, we staan zelf in voor zowel de teelt als de verwerking. We weten hoe ons fruit is geteeld, in ons eigen familiebedrijf, waardoor we een puur en ambachtelijk eindproduct kunnen garanderen. We persen het fruit van zodra het geplukt is zodat het kraakvers is. En we voegen geen bewaarmiddelen, suiker, kleurstoffen of smaakstoffen toe waardoor ons sap lekker én ongelofelijk gezond is. Daarnaast maken we ook tal van andere suikerarme fruitproducten zoals confituren, coulis en vliersiroop.”

 

Wat is jouw mooiste herinnering aan je zaak tot nu toe? 

Veerle:”Binnen onze familiebedrijven werken we samen met onze kinderen naar hetzelfde doel toe. Dat geeft me elke dag zoveel energie! Samenwerken met al mijn oogappels schept een fantastische band en we weten wat we aan elkaar hebben.”

 

Welk advies zou je andere ondernemende Limburgers geven? 

Veerle:”Start niet met het idee dat je de hele wereld meteen gaat veroveren. Wees wel ambitieus en probeer voor een langzame of vooral realistische groei te gaan waarbij je bij elke stap kan vasthouden aan het  enthousiasme waarmee je begonnen bent.”

 

Waar haal je zelf veel voldoening uit? 

Veerle:”Toeristen hebben de mogelijkheid om PIPO Appelsappen te bezoeken waarbij we hen een heuse rondleiding in de PIPO-trein achter de tractor geven en hen vertellen over hoe het er aan toegaat in ons familiebedrijf. We rijden dan met hen door ons prachtig stukje Haspengouw en hen zien glunderen, zeker op een dag met mooi weer waarbij de zonnestralen de boomgaarden nog meer kleur geven, geeft mij een heel warm en trots gevoel.” 
 

Het verhaal van PIPO Appelsappen in Sint-Truiden