Het verhaal van Natuurbakkerij Herteleer in Genk
Verhaal
Bij Natuurbakkerij Herteleer staat gezondheid centraal in alles wat bakker Peter en zijn vrouw Ann hun klanten aanbieden. Je koopt er heerlijke ambachtelijke broden van biologische granen en suikervrij gebak (volgens een zeer uniek recept!) en een prachtig uitgebreid gamma van artisanale en biologische voedingsmiddelen en lokale verswaren in de delicatessenwinkel.
“Toen ik begon, had ik nog nooit een brood gebakken. Nu vragen verschillende bedrijven naar mijn receptuur”
Bloed, zweet, tranen en een oeverloze passie: zo kan je de eerste jaren beschrijven nadat Peter Natuurbakkerij Herteleer in Genk overnam. Zonder enige ervaring in brood bakken ging hij aan de slag om natuurlijke recepten te creëren. Met succes: vandaag verkoopt hij samen met zijn vrouw – met terechte trots – een uitgebreid gamma ambachtelijke broden van eigen gemalen biologische granen én een suikervrij assortiment taarten en klein gebak dat tot ver buiten Limburg gesmaakt wordt.
Zat de passie voor het brood er bij jou ingebakken?
Peter: “Vroeger werkte ik als industrieel ingenieur, maar daar voelde ik me niet helemaal op mijn plaats. Ik ben altijd geïnteresseerd geweest in lekker eten en koken met de juiste ingrediënten. Van huis uit werd er bij lokale telers en slagers gekocht: supermarkten waren niet de basis om de juiste ingrediënten te kopen. Toen ik zo’n 25 jaar geleden hoorde dat meneer Herteleer zou stoppen met zijn bakkerij, heb ik samen met mijn vrouw de zaak overgenomen. En dat terwijl ik nog nooit in mijn leven een brood had gebakken, laat staan een taart ... Herteleer was zelf al bezig met minder suiker te gebruiken in zijn producten, maar dat stond nog helemaal niet op punt. Ik zag het als een interessante uitdaging om dat aspect verder uit te bouwen, en dat heeft me overtuigd om de sprong te wagen. Het is helemaal niet gemakkelijk geweest, maar met veel vallen en opstaan hebben we de kleine bakkerij uitgebouwd tot een mooie zaak.”
Wat maakt de bakkerij zo uniek?
Peter: “We zijn een uitzonderlijk traditionele bakkerij en gebruiken heel oude recepturen om te bakken zonder chemische stoffen, kleur- of hulpstoffen en weigeren om enige vorm van additieven toe te voegen. Ik maal mijn granen zelfs nog eigenhandig op een oude molensteen, gezien dit de enige manier is om nog puur meel te bekomen. Zelfs in biomelen worden alle mogelijke additieven toegevoegd waardoor we niet meer kunnen spreken van zuiver meel. Daarnaast is al ons gebak volledig zonder suiker, gaande van biscuits en brioches tot taarten, wafels en speculaas. Daarvoor gebruik ik een combinatie van 100% natuurlijke en biologische zoetmiddelen die niemand in België – en naar mijn weten zelfs internationaal – gebruikt. Er zijn al veel bedrijven langs geweest om mijn recepturen vast te krijgen, maar die hou ik geheim!”
Een suikervrij succesrecept, zo blijkt.
Peter: “We merken inderdaad dat er steeds meer vraag is naar ons suikervrij gamma. Het is zelfs zo dat 80% van onze klanten niet in de regio woont en vanuit alle hoeken van Vlaanderen en Wallonië naar hier komt. Ik maak alles wat klanten vragen, maar enkel op een zo natuurlijk mogelijke manier. Klanten die één keer zijn geweest, blijven terugkomen omdat ze het verschil merken. Daar doe je het voor: anders red je het niet om zo’n 13 uur per dag het beste van jezelf te geven.”
Wat vind je het fijnste aan je job?
Peter: “Mensen echt kunnen helpen. Ik krijg veel klanten over de vloer met gezondheidsklachten zoals buikpijn, darmproblemen, vermoeidheid en allergieën. Als ze dan overschakelen op onze natuurlijke en artisanale producten, verdwijnen die klachten vaak vanzelf. Mijn vrouw weet ook heel veel over voeding en kan hen uitgebreid advies geven over hoe voeding eigenlijk je medicijn kan worden. Soms krijgen we zelfs telefoon van dokters die voedingsadvies vragen voor patiënten die nood hebben aan een voeding zonder additieven en die toch lekker willen eten.”
Wat is jullie missie met Herteleer?
Peter: “Mensen kwalitatiever en gezonder laten eten. Al die voorverpakte en geraffineerde producten uit de supermarkt hebben een enorme impact op onze gezondheid, en wij willen meewerken aan de mentaliteitsverandering om weer natuurlijker te gaan eten. Onze kinderen moeten terug leren dat voeding niet uit een supermarkt komt, maar van ambachtelijke beroepen die elke dag nog het beste van zichzelf geven om een prachtig product te creëren. Daarvoor bieden we bij Herteleer niet alleen brood en gebak aan, maar ook andere biologische producten zoals vis, vlees, groenten en fruit in onze voedingszaak. De producten die we aanbieden zijn dan wel wat duurder, maar het is zó belangrijk om te investeren in kwalitatieve voeding voor je gezondheid. Dat spaar je uit bij de apotheek, wees gerust.”
Het verhaal van Natuurbakkerij Herteleer in Genk