Het verhaal van Limburg Finest in Lommel
Verhaal
Patrick verzamelt voor zijn eau de vie verschillende partijen onder het etiket Limburg Finest: appelen en peren van de fruitboeren en distillatie bij ’t Stookkot. Zijn fruitdistillaten gooien hoge ogen bij restaurants, op events en zijn een lekkernij in cocktails.
"Apprecieer het missionariswerk en geniet met volle teugen! "

Hoe is het allemaal begonnen voor je?

Patrick: “Je moet weten dat ik eigenlijk een ware whiskyliefhebber ben. De naam Limburg Finest is trouwens een knipoog naar de benaming Whiskey Finest! (lacht) Na het volgen van een cursus bij Syntra kwam ik in contact met iemand die me vertelde over fruitdistillaten. Dat intrigeerde me wel, omdat dat hier eigenlijk amper gebrouwen wordt. Ik ging op zoek naar fruitboeren die bereid waren om me het fruit te verkopen en een stokerij om het te gaan distilleren. De stokerij werd ’t Stookkot, voor de appelen kon ik terecht bij PJ fruit en de peren komen van bij PiPO. Allemaal lokaal, korte keten en Limburgs! Zo ontlast ik de boer en bied ik een nieuw product aan van zijn eigen fruit. Ik zorg er ook voor dat we allemaal samen op het label staan, dat vind ik uitermate belangrijk.”

Het verhaal van Limburg Finest in Lommel

Waar is Limburg Finest beschikbaar?

Patrick: “De eaux de vie wordt natuurlijk verkocht in de hoevewinkel van de betrokken boeren, maar vind je ook bij de toeristische onthaaldiensten van Lommel, Beringen en Sint Truiden. Daarnaast hebben enkele restaurants ons ook op de kaart staan en zijn de producten ook verkrijgbaar via de website.”

Wat is je lievelingsproduct van eigen productie?  

Patrick: “Zelf ben ik fan van de eau de vie van peren, die is aromatischer dan die op basis van appelen, die wat krachtiger is. Je moet ook weten dat zo’n eau de vie nog op de fles evolueert.  Een eau de vie van appel kan in het begin van de fles wat ruw aanvoelen, maar als je die later gaat degusteren, smaakt die veel zachter. Daarom heb ik besloten om de oogst van dit jaar 6 maanden langer te laten rusten, die wordt einde oktober gebotteld.”
 

Wat is je mooiste herinnering?

Patrick: “Ik ben de eerste hier die met eau de vie begon. De boeren die ik contacteer, zijn steeds heel gecharmeerd en enthousiast dat er aan hen gedacht wordt. Da’s altijd mooi om hun reacties te zien! In Duitsland bestaat er een ware cultuur rond fruitdistillaten, ik hoop dat hier ook te vestigen. Je moet weten dat er hier in de streek rond 1900 heel wat stokerijen waren, laat ons hopen dat we die cultuur kunnen terugbrengen! (lacht) Ik hoop in de toekomst nog meer boeren te vinden die bereid zijn om mee in het project te stappen. Ik ben geduldig, ik laat het organisch groeien.”

 

Als je je mede-Limburger één advies zou mogen geven, wat zou dit dan zijn?

Patrick: “Drink minder maar beter! Onze eau de vie komt met een prijsje: € 39,49 is niet goedkoop maar je hebt pure kwaliteit met de beste producten. Dit is missionariswerk en omvat een complexer proces dan de goedkope varianten. Je kan beide producten eigenlijk niet met mekaar vergelijken. Apprecieer het missionariswerk en geniet met volle teugen! (lacht)”