Het verhaal van landbouwbedrijf De Lokale in Vreren
Verhaal

Olivier en Ilse runnen De Lokale in Vreren, een traditioneel landbouwbedrijf met akkerbouw en fruitteelt. Ze steken hun hart en ziel in, en dat proef je in de sappigste biologische groenten en fruit! 

“Onze missie is om ervoor te zorgen dat mensen opnieuw weten vanwaar hun eten komt”

De lekkerste biologische groenten en fruit vind je bij landbouwbedrijf De Lokale in Vreren, Tongeren. Olivier en Ilse runnen het bedrijf, maar wat zijn hun grootste uitdagingen en ultieme lievelingsproducten van eigen kweek?  

Hoe ben je in de sector terechtgekomen? 

Ilse: “Via mijn toekomstige man, die de boerderij zelf al had. Eigenlijk ben ik psychiatrisch verpleegkundige van opleiding, en daarom hebben we trouwens ook een zorgboerderij. Dat ligt me nog wel steeds.” Naast de zorgboerderij vind ik het geweldig om het hele proces mee te maken, van zaaien tot oogsten. Ook werken in de buitenlucht vind ik fantastisch.”

Je eigen lievelingsproduct van eigen kweek? 

“De tomaten, die zijn ik weet niet hoe lekker!” (lacht) “Ze zijn kleinschaliger gekweekt, met oog voor de natuur en met liefde geteeld, en dat proef je ook ten opzichte van supermarktgroenten.” 

Wat is het belangrijkste dat je al hebt geleerd van je eigen zaak? 

“Dat elk jaar anders is. Je bent afhankelijk van het weer en je moet je blijven inzetten. Je kan niet drie dagen de tuin niet ingaan en je moet een goede teeltopvolging hebben.” 

En de grootste uitdaging van de boerderij? 

“Biologische producten aan de man brengen. Mensen kopen met hun ogen, en bioproducten zijn nooit perfect. Mensen moeten weer back to basic gaan en beseffen dat zelf geteelde producten er niet uitzien zoals producten uit de winkel. Onze grootste missie is daarom om ervoor te zorgen dat mensen weer weten vanwaar hun eten komt, en dat ze ook weten wanneer ze het kunnen eten. En nog belangrijker: dat ze weer vertrouwen hebben in de boer.”