Het verhaal van kaasmakerij Catharinadal in Hamont-Achel
Verhaal

Toen Peter en Bert de boerderij van hun ouders en grootouders overnamen, verkochten zij vooral boter. Nu bieden zij een zeer verscheiden assortiment van kazen, yoghurt, ijs en bereide desserten. Een niet te missen adresje in de regio!

"Onze kazen zijn bereid met melk van rassen die met uitsterven bedreigd zijn"

Hoe is het allemaal begonnen voor jullie?

Peter: “Mijn broer Bert en ik hebben de boerderij van onze ouders, en daarvoor onze grootouders, enkele jaren geleden overgenomen. Indertijd lag de focus vooral op boter. Samen met mijn broer en onze vrouwen, Riet en Carine, besliste ik om meer en meer de kaart te trekken van de kazen en de zuivel. Melk was er genoeg! Ik ben er al zeer jong mee begonnen, toen ik slechts 13 jaar was en naar de landbouwschool ging. Nu ben ik zeer trots op het ruime, ambachtelijk bereide assortiment dat wij onze klanten kunnen aanbieden.”

Van al je producten, waar ben je het meeste trots op?

“Wij verkopen meer dan 200 producten. Keuze genoeg dus. Maar we zijn vooral trots op onze kazen. Onze kazen zijn immers bereid met onze koemelk, maar ook met de melk van een bevriende geiten- en schapenboer. Het unieke aan onze kazen is dat ze bereid zijn met melk van rassen die met uitsterven bedreigd zijn! De Belgische hertegeit is bijvoorbeeld een ras dat zo goed als verdwenen is, dat geitje heeft zelfs geen stamboom meer. Hoe mooi is dat?”

Het verhaal van kaasmakerij Catharinadal in Hamont-Achel
Het verhaal van kaasmakerij Catharinadal in Hamont-Achel

Wat is je mooiste herinnering aan jullie bedrijf?

“Twee kaasmeesters, Peter Verbruggen en Luc Callebaut, hebben in 2009 met onze blauwschimmelkaas de prestigieuze Caseus-Award in Lyon gewonnen voor beste artisanale streekkaas ter wereld. Onze eigen ‘Achelse Blauwe’! Dat was voor ons de mooiste erkenning ... Daar droomt iedere kaasmaker toch van en dat smaakt naar meer!" (lacht)