Het verhaal van imkerij ‘t Fleurtje in Genk
Verhaal

Freddy van imkerij ’t Fleurtje stelt heel zijn leven al in functie van de natuur. Eerst als bloemenkweker, nu als imker. Hij produceert veel verschillende honingsoorten zoals wilgen- en acaciahoning, en reist kilometers met zijn bijen voor die pure smaak. 

“Kilometers ver reis ik met mijn bijen naar linde- en kastanjebomen voor die échte, pure smaak”

De liefde voor de natuur zit bij Freddy van imkerij ’t Fleurtje echt ingebakken. Hij reist met zijn bijen doorheen Limburg voor de échte smaak van zijn honing en geeft zijn kennis door aan jonge imkers. 

Waarom koos je ervoor om imker te worden?  

Freddy: “Ik heb heel mijn leven een bloemenkwekerij gehad. Omdat ik nu stilletjes aan op pensioen ga, heb ik beslist om iets terug te geven aan moeder natuur. Ik heb altijd al bijen gehad, vroeger puur om zelf honing te eten. Ondertussen heb ik bijen op 14 verschillende standplaatsen. Daarnaast geef ik les aan jonge imkers en ga ik een cursus volgen om bedrijven en boeren te adviseren om bijen in leven te helpen houden.” 

Wat vind je zo leuk aan je job? 

“Mijn liefde voor bijen en honing zorgt ervoor dat ik mijn job enorm graag doe. Ik doe er alles aan om de bijen in het daglicht te stellen en haal daar veel voldoening uit. Mijn allermooiste herinnering is toch wel toen de moeder van een leukemiepatiëntje me belde. Ik heb haar toen kunnen helpen aan koninginnebrij, dat effectief zou zijn bij de behandeling ervan.”

Wat maakt jouw honing zo bijzonder?  

“De meeste imkers hebben per jaar maar 2 soorten honing: voorjaarshoning en zomerhoning. Zelf slinger ik veel vaker én reis ik ook met mijn bijen. Als ik bijvoorbeeld kastanje- of lindehoning wil maken, moet ik mijn bijen meenemen naar een kastanjeboom of lindeboom. Die staan niet allemaal in mijn eigen tuin.” 

Is het daarbij een voordeel om in Limburg te wonen?  

“Absoluut. Je kan in België op weinig plaatsen imkeren zoals in Limburg. We hebben de fruitstreek, veel natuur met bossen … Dat maakt Limburg zo belangrijk voor wat ik doe.”