Het verhaal van hoeveslagerij Mattes in Alken
Samen met hun vader runnen de broers Wouter, Robrecht en Ruben de boerderij Martenshoeve en bijhorende hoeveslagerij Mattes. Met deze zaak wil de familie de korte keten benadrukken met respect voor mens, dier en natuur.
Verhaal
“De Martenshoeve” is een varkensbedrijf gecombineerd met akkerbouw en rundvee.
Alle biggetjes geboren op onze boerderij groeien bij ons op tot vleesvarkens. Tijdens het opgroeien eten ze voornamelijk gewassen die geteeld zijn op onze eigen akkers. Op die manier houden we controle over het volledige proces.

De boerderij bestaat al sinds vier generaties en sinds enkele jaren werkt de vijfde generatie ook mee.
Samen openden we in April 2015 met trots “Hoevewinkel & Slagerij Mattes” op onze boerderij, waar we onze producten en die van collega-boeren rechtstreeks aan de eindklant aanbieden.

Om onze ecologische afdruk te verkleinen besloten we zelf het transport richting onze klanten te doen; in 2017 starten we met marktverkoop en in 2020 openden we een vestiging in Runkst (Hasselt).
 

We streven ernaar op een volledig transparante wijze voeding te produceren en te verkopen dat gezondlekker en betaalbaar is.
Belangrijk hierbij is dat deze voeding geproduceerd is met respect voor het dierenwelzijn, de natuur en de boer(en).

In onze Hoeveslagerij bieden we naast ons eigen varkensvlees ook vlees en andere producten aan van collega boeren.
Zo werken we samen met een runderbedrijf voor Belgisch Wit-Blauw rundsvlees en verkopen we verse zuivel, confituren, koeken, broden en andere producten, rechtstreeks van de boer/producent!

 
http://www.HoeveslagerijMattes.be
 

“Met de gehaktballen zijn we opgegroeid, dat is de smaak van onze jeugd”

Hoe ben je in het vak terechtgekomen?

Wouter: “Toen onze ouders boerderij Martenshoeve al 30 jaar hadden, vroegen ze zich af of zelf verkopen een mogelijkheid was. Als student handelsingenieur heb ik voor mijn thesis een businessplan opgesteld om die vraag te beantwoorden. Het verdict was positief en zo ben ik in de zaak gerold met de hoeveslagerij die we Mattes hebben gedoopt.”

Wat is jullie missie?

Robrecht: “Producten aanbieden met respect voor mens, dier en natuur. We gaan voor pure producten zonder toevoegingen, bewaarmiddelen en kleurstoffen en een authentieke smaak. Dat is denk ik, naast de versheid en het verhaal dat we uitdragen, ook de reden waarom mensen na 3 jaar nog steeds bij ons terugkomen.”

Het verhaal van hoeveslagerij Mattes in Alken

Wat is je lievelingsproduct van eigen kweek?

Ruben: “De gehaktballen, daar zijn we mee opgegroeid en ze blijven mijn oude liefde. Die zijn samen met het gezouten spek en de biefstukken ook heel populair bij onze klanten. Naast eigen producten werken we trouwens samen met De Wroeter voor de verkoop van koekjes, brood en dergelijke.”

Het verhaal van hoeveslagerij Mattes in Alken

Hoe smaakt Limburg volgens jou?

Wouter: “Zoet, vooral door het fruit. Dat verwerken we ook in onze eigen producten, bijvoorbeeld in paté met peren. Verder zijn er in Limburg veel initiatieven die anders zijn dan wat de industrie verwacht. En dat vind ik net zo leuk. Er is zoveel moois te ontdekken in onze provincie!”