Het verhaal van hoeve-ijs ’t Mulke in Hamont-Achel
Verhaal

In de mooie bosrijke omgeving van Achel, op het fietsroutenetwerk, ligt ijssalon ’t Mulke. Martin en zijn echtgenote staken hun hand ervoor in het ijs dat hun hoeve-ijs een succes ging worden. En ze hebben gelijk gekregen!
 

"Als klanten niet weten wat kiezen, laat ik ze altijd proeven van mijn yoghurtijs"

Hoe zijn jullie op het idee gekomen?

Martin: “Ongeveer 18 jaar geleden werd hier een nieuwe fietsroute aangelegd. Ik was op zoek naar iets nieuws aangezien mijn bedrijf met melkkoeien te klein was geworden om van te kunnen leven. Toevallig zat ik hier onder de notenboom, toen er enkele kinderen voorbij fietsten. Ik hoorde ze zeggen dat het zo jammer was dat je hier zelfs geen verfrissende cola kon kopen. Toen is het idee bij mij beginnen groeien. We hebben niet lang daarna een ijsmachine gekocht en zo is ons verhaal begonnen.”

Welke verfrissingen bieden jullie de fietsers ?

“Ik heb een heel gamma aan ambachtelijk hoeve-ijs: van potjes tot hoorntjes, van vanille tot banaan, van ijs voor diabeten tot ijstaart. Ik probeer ook graag wat nieuws uit. Deze week nog kwam er een kennis langs met rabarber. Mijn eerste gedachte was: 'ik ga hier ook ijs van proberen maken'. Het is heel lekker geworden. Rabarberijs is trouwens familie van citroenijs, de zoetzure smaak overheerst. Voor diegenen die eens wat anders willen dus! Voor de weinige mensen die geen fan zijn van ijs, heb ik ook lekkere mousse en pudding voorhanden.”
 

Het verhaal van hoeve-ijs ’t Mulke in Hamont-Achel

Wat is de mooiste herinnering aan je zaak tot nu toe?

“Voor de 84ste verjaardag van een familielid van een kennis mocht ik een ijstaart maken. Nu bleek dat deze dame op 29 februari haar verjaardag vierde, zij is met andere woorden slechts 1 keer om de 4 jaar jarig. Ik heb heel lang zitten nadenken over een origineel idee voor de chocoladeschijf die bovenop de ijstaart kwam te liggen. Het moest gewoon kloppen! De nacht voor de grote dag ben ik om 3 uur wakker geworden: ik had het. Ik heb de chocolatier gebeld om een schijf te maken met de boodschap ‘4 x 21 = 84 jaar’. De dame in kwestie was heel verrast en dat zijn de mooie momenten.”

Het verhaal van hoeve-ijs ’t Mulke in Hamont-Achel

Wat is je lievelingsproduct?

“Da’s simpel: mijn yoghurtijs! Als klanten niet weten wat kiezen en ze vragen mijn hulp, laat ik ze altijd proeven van mijn yoghurtijs. Ik kan je garanderen dat ze dan sowieso voor meerdere bollen op hun hoorntje gaan." (lacht)