Het verhaal van Hoeve Engelenveld in Kessenich
Verhaal

Samen met haar man Jan beheert Annemie Hoeve Engelenveld. Elke dag staan ze om 5 uur op om koeien te melken en kalfjes te verzorgen en van paasmaandag tot oktober verkopen ze heerlijk vers hoeve-ijs op hun terras. En daar volgde Annemie zelf cursussen voor!

"Een gelukkige koe is een gelukkige boer!"

Hoe is Hoeve Engelenveld ontstaan?

Annemie: “Via mijn man, die al de derde generatie is in het vader-zoonbedrijf. Al van in het begin doen we er alles aan om kwaliteitsmelk te produceren, en ik vond dat we daar toch iets extra mee konden doen. Dan ben ik cursussen voor ijs maken gaan volgen: ik ben zelf een echte snoepkous en vind ijs enorm lekker. Mooi meegenomen dus.”

Wat vind je het mooiste aan je job?

“De variatie. Ik werk zowel met mensen als dieren, en daar word ik altijd instant gelukkig van. De gezondheid van onze koeien staat bij ons ook echt op de eerste plaats. Een gelukkige koe is een gelukkige boer! Maandelijks kijkt een veearts elk dier na, en ook de klauwkapper komt regelmatig langs. Luxedames moeten op een luxemanier verzorgd worden, hé!” (lacht)

Het verhaal van Hoeve Engelenveld in Kessenich

Wat zijn de grootste uitdagingen?

“Vooral het financiële aspect. We vinden onze job fantastisch, maar we willen ook een realistisch beeld over de landbouw ophangen. Niet al je uren worden betaald, en we zijn afhankelijk van de prijzen die de melkfabriek ons betaalt. Het vraagt veel enthousiasme om het te blijven doen, ook als het wat minder goed gaat: je kan moeilijk de koeien in de kast zetten en een dagje overslaan. Gelukkig doen we het allemaal echt graag.”

Het verhaal van Hoeve Engelenveld in Kessenich

Hoe smaakt Limburg volgens jou?

“Naar meer! We doen in Limburg veel voor toerisme, en dat hoor je ook aan de reacties op het terras. Klanten van buiten Limburg vertellen vaak dat ze verrast zijn dat Limburg zo mooi is, én ze komen ook echt terug. Dus valt er toch wel iets te ontdekken in onze mooie provincie.”