Het verhaal van het Slegershof in Eksel
Tim en zijn vrouw Sara startten zes jaar geleden met het telen van aardbeien. Gaandeweg kwam er nog een verscheidenheid aan groenten bij. Ondertussen verkopen ze in de hoevewinkel ook lekkere honing van eigen bijenvolk, confituur, pickles en andere lekkernijen.
Verhaal
"Op zondag een vlaai eten, dat kennen ze niet in Antwerpen! Dat doen de Limburgers heel goed!"

Hoe is het allemaal begonnen?

Tim: “Met 500 aardbeienplantjes! (lacht) Mijn vrouw Sara en ik zijn in 2012 begonnen. Ikzelf ben tuinbouwer van opleiding en heb een nonkel met een tuinbouwbedrijf in het Mechelse. Het is iets dat ik altijd heb willen doen, maar ik had zelf indertijd nog geen grond. We zijn begonnen met de aanplanting van de aardbeienplantjes op de grond van de ouders van Sara.  Gaandeweg zijn we dan beginnen groeien. In het begin werd alles verkocht via onze groentenautomaat. In 2017 hebben we dan het winkeltje geopend. We verkopen alles in korte keten, daarom kunnen we ook zoveel producten aanbieden. Dat schenkt onze klant een enorme rijkdom!”

Waaom komen klanten bij jullie terug?

Tim: “We gaan prat op onze versheid en smaak. De bloemkool wordt hier ’s ochtends gesneden, in de automaat geplaatst en ligt diezelfde avond al op je bord. Groenten die via de veiling gaan, zijn al snel vier dagen in omloop. Verser dan hier kan je het niet krijgen! Onze manier van telen maakt het ook mogelijk om kleine stukken grond te bewerken, hieraan danken we dan weer onze grote variëteit aan producten.”

Wat is je mooiste herinnering aan je zaak?

Tim: “Misschien niet de mooiste, maar wel de meest grappige. Ik herinner me nog dat we in het begin vonden dat we het zo druk hadden, met onze 500 aardbeienplantjes. Nu hebben we tien maal meer aardbeien en nog zoveel meer. We hebben het nog steeds druk, maar het lukt. Een kwestie van gewoonte zeker?”
 

Heb je nog toekomstplannen met je zaak?

Tim: “Vanaf deze zomer gaan we ook bijenteeltmateriaal verkopen, zoals bijenkasten, slingers, ramen enzomeer. We zijn zelf ook imkers en toen ons verdeelpunt aankondigde dat het ging sluiten, hebben we ons geïnformeerd om de verdeling over te nemen. Weer een nieuwe uitdaging, we zitten niet graag stil. (lacht)”

Het verhaal van het Slegershof in Eksel

Bied je nog andere producten aan, buiten de aardbeien en groenten?

Tim: “Wij verkopen de honing van onze eigen bijtjes uiteraard, we maken confituren en groentebereidingen. Neem nu onze pickles: die is verkrijgbaar in september en wordt gemaakt met kraakverse bloemkool, komkommer, paprika en wortel. We zien zulke dingen meestal ergens, dan pikken we dat op en proberen het zelf te maken.”

Hoe proeft Limburg volgens jou? Wat maakt onze provincie zo smaakvol?

Tim: “Als ingeweken Antwerpenaar valt het me nog steeds op hoe warm de Limburgers zijn. Een Limburger geniet van smaak. Op zondag een vlaai eten, dat kennen ze niet in Antwerpen! En dat doen de Limburgers heel goed! (lacht)”

 

Het verhaal van het Slegershof in Eksel