Het verhaal van het Jacobsfruit in Sint-Truiden
Hugo nam in 1983 het familiale fruitbedrijf Jacobsfruit over. Naast zijn appelen, peren en kersen, behaalde hij al verschillende prijzen met zijn gerelateerde streekproducten. Sinds kort is hij overgeschakeld naar bio en daar is hij heel trots op!
Verhaal
"Met onze mosterd hebben we in april 2015 de Limburgse Innovatie-award gewonnen. Daar ben ik heel fier op!"

Hoe is het allemaal voor je begonnen?

Hugo: “In 1983 heb ik het fruitbedrijf van mijn ouders traditioneel verdergezet. Tien jaar geleden vroeg de toeristische dienst van Limburg of ik geen nevenactiviteiten kon voorzien die het toerisme in de streek een zetje konden geven. Toen ben ik begonnen met zelfplukdagen en daarna volgden beetje bij beetje de streekproducten.”

Welke producten bied je aan, behalve de appelen, peren en kersen?

Hugo: “De imkerij was oorspronkelijk een hobby van me. Zonder bijen zou ons fruitbedrijf niet bestaan. De stap om zelf bijen te houden was dan ook niet zo groot. De bijen zorgen niet alleen voor een optimale bestuiving van de bloesems en dus een goede oogst, ze produceren ook heerlijke bloesemhoning. We produceren dankzij onze bijtjes kaarsen, honingzeep, honingsoep en propolis (natuurlijk bijenmedicijn). Daarenboven produceren we mosterd, gelei, confituur, appelsap, vloeibare perenstroop en kersenstroop. We zitten niet stil! (lacht)”

Wat is je mooiste herinnering aan het fruitbedrijf? 

Hugo: “Met onze mosterd hebben we in april 2015 de Limburgse Innovatie-award gewonnen. Daar ben ik heel fier op. We zaaien, oogsten en produceren onze mosterd op ambachtelijke wijze. We malen met een traditionele molensteen en kweken zelf onze zaadjes. Dat mijn honing ook zo een succes zou worden, had ik nooit verwacht. Toen ik de eerste keer mijn honing slingerde, dacht ik dat ik die nooit verkocht zou krijgen. Nu komen we steeds honing tekort...”

Heb je nog toekomstplannen met je zaak?

Hugo: “Ik ben heel trots dat ik overgeschakeld ben naar bio. Vanaf volgend jaar krijgen onze appels het biolabel, met de peren zijn we volop bezig en dat gaat niet lang meer duren. De kersen liggen moeilijk, want een hardnekkig aziatisch fruitvliegje ligt ons dwars! (lacht)”

Het verhaal van het Jacobsfruit in Sint-Truiden

Waarom komen klanten bij jou terug?

Hugo: “Goh, ik denk omdat het lekker is. (lacht) Momenteel verkopen wij onze producten in thuisverkoop, zelfpluk, ... Wij hebben ook een onbemand afhaalwinkeltje, we noemen het de ‘Halfautomaat’. Klanten kiezen hun producten ter plekke uit en betalen altijd eerlijk in de kassa. Hoe mooi is dat de dag van vandaag...”

Het verhaal van het Jacobsfruit in Sint-Truiden