Het verhaal van fruitbedrijf Jos Verjans in Wellen
Verhaal

Jos en Els namen zes jaar geleden de fruitplantages van zijn ouders en nonkel over. Toen ze zich erover verbaasden dat er geen perenlikeur verkrijgbaar was in de regio, contacteerden ze enthousiast een distillerie. Hun perenlikeur kreeg er snel broertjes en andere verwanten bij. De geschenkmanden van Jos Verjans worden tijdens de feestdagen in menig gezin cadeau gegeven!
 

“De rieten manden van onze geschenkassortimenten komen van de families van onze Poolse seizoenarbeiders. Hoe mooi is dat?”

Hoe ben je in het vak terechtgekomen?

Jos: “Ik kreeg indertijd de teugels in handen van de fruitplantage van mijn ouders. Mijn nonkel had ook nog een plantage en wij zelf ook. Die hebben we dan allemaal samengelegd. Zes jaar geleden is het idee om met afgeleide producten te starten gegroeid. We woonden toen het Perenfestival bij hier in de regio en we waren verwonderd dat niemand perenlikeur aanbood. Mijn man heeft dan heel enthousiast een distillerie gebeld en we waren vertrokken. Vandaag verkopen we in ons winkeltje advocaat, jenever en likeur van peren, maar ook van onze kersen. We hebben een mooi assortiment van confituren, die ik zelf maak. We zorgen ervoor dat ze vers geplukt worden en vriezen deze dan vakkundig in. Zo kunnen we onze confituren het hele jaar door blijven aanbieden.”

Welke van je producten verkoopt het best?

Els: “Dat moet onze perenjenever zijn. Een hele straffe jenever, eentje van 36°! Mijn man wilde geen ‘gewone jenever van 22°’ maken." (lacht) "De jenever bevat geen suiker en scoort heel goed bij jeneverkenners. Onze kersenlikeur scoort ook goed bij zoetebekjes, die is overheerlijk in een fruitsla bijvoorbeeld. We proberen onze klanten altijd te verrassen. We maken zelfs speculoos en net voor het deeg afgebakken wordt, voegen we perenadvocaat toe. Dat geeft een heel aparte smaak en onze klanten zijn er verlekkerd op.”

Het verhaal van fruitbedrijf Jos Verjans in Wellen

Wat is je lievelingsproduct?

Els: “De kersenlikeur, ik ben het zoetebekje van de familie! Ik ben ook de enige in huis die confituur eet. Ik zorg voor een derde suiker om een mooie binding te krijgen. Zo komt de smaak ook beter tot zijn recht.”

Wat zijn de grootste uitdagingen van je zaak?

Jos: “Het is soms moeilijk om waardering te krijgen. Mensen begrijpen jammer genoeg nog te weinig dat dit artisanale producten zijn. Akkoord, je betaalt misschien wat meer dan in een supermarkt, maar je krijgt er dan ook puur fruit voor in de plaats. Zonder bewaarmiddelen, kleurstoffen en smaakversterkers. Neem nu onze rieten manden die we gebruiken voor onze geschenkassortimenten: deze komen rechtstreeks van de families van de Poolse seizoenarbeiders. Wij zijn ondertussen bevriend geraakt met veel families daar en gaan regelmatig naar Polen. Daar hangt aan elk huis zo een rieten mandje. Dat ambachtelijke, rieten mandje dient hier om onze ambachtelijke producten in te verkopen. Hoe mooi is dat?”

Het verhaal van fruitbedrijf Jos Verjans in Wellen