Het verhaal van distilleerderij De Korhaan in Hechtel-Eksel
Verhaal

Bij De Korhaan werken ze al sinds 1833 enkel met natuurlijke grondstoffen. De jenevers, likeuren en advocaten worden op basis van aloude recepten en traditionele productiewijzen gemaakt. 

“We willen geen multinational worden: de focus ligt op kwaliteit”

De Korhaan is een van de oudste actieve distilleerderijen van België. Ze produceren al meer dan 185 jaar de lekkerste ambachtelijke dranken, allemaal op basis van natuurlijke ingrediënten. 

Hoe is De Korhaan ontstaan? 

Patrick: “De stokerij werd opgericht in 1833 onder de naam ‘De Korhaan’. In 1937 werd ze overgenomen door de gebroeders Scheelen, maar tijdens de oorlog is het in 1944 in vlammen opgegaan. In 1945 is er daarom een nieuw bedrijf opgericht – het huidige – onder de naam ‘Leukenheide’. Sinds kort heten we opnieuw ‘De Korhaan’.” 

Wat maakt De Korhaan zo uniek? 

“We stoken nog echt artisanaal op ambachtelijke wijze met uitsluitend natuurlijke grondstoffen. We zijn ons ervan bewust dat het niet altijd even efficiënte producties zijn, maar de kwaliteit primeert. De focus ligt op de kwaliteit aan de juiste prijs, en we willen daarom ook geen multinational worden.”

Welke zijn de populairste producten? 

“Elixir de Spikelspade en Korhaan Gin. Het elixir werd in 1833 ontwikkeld en is het oudste van België. De Korhaan Gin dateert van 1954 en heeft een perfect evenwicht: lekker om puur te drinken of met een beetje tonic. In totaal bieden we meer dan 60 artisanale dranken aan zoals likeuren, fruitjenevers en crèmes. Ook produceren we dranken voor klanten en toerisme-instanties zoals een sleedoornjenever voor Toerisme Voeren.”

Waar kunnen we de dranken proeven? 

“Onze eigen stokerijwinkel is iedere woensdag en zaterdag geopend. Ook worden onze producten verkocht bij geselecteerde drankenhandels en warenhuizen. Daarnaast bieden we ook rondleidingen aan in de stokerij waarbij bezoekers 5 verschillende De Korhaan-producten mogen proeven.”