Het verhaal van Clos Les Ramiers in Borgloon

In het hartje van Borgloon ligt wijndomein Clos Les Ramiers. Tussen de druivenbomen proef je er de lekkerste wijnen die al 2 gouden medailles hebben gehaald! 

Verhaal

“Mensen wijn laten degusteren tussen de druiven die in hun glas zitten, beter dan dat wordt het niet” 

Carole was al jaren fruitteler van appelen en peren, tot het begon te kriebelen om met druiven én eigen wijnen te beginnen. Ondertussen heeft ze zelfs 2 gouden medailles van beste Belgische wijn op haar naam staan! 

Wat vind je het leukste aan je job?  

Carole: “Zonder twijfel de oogst. Ik vind dat zo plezant om de druiven vast te nemen waaraan je het hele jaar door aan gewerkt hebt. Daarnaast zijn we net gestart met zelf ook de wijn te maken, wat vroeger door een andere wijnboer gebeurde. Ik ben er zeker van dat dat ook een heel tof aspect gaat zijn.” 

Wijn maken is geen simpele job. Wat zijn de grootste uitdagingen?  

“Een goede wijn maken én commercialiseren is niet vanzelfsprekend. De grootste uitdaging is wel de mousserende wijn. Als je niet oppast, springen de flessen meteen stuk!” (lacht) “Ik ga dus enthousiast zijn als die klaar zijn.” 

Wat is je missie?  

“Mensen vanuit de buurt laten kennismaken met onze wijnen. Veel mensen weten niet dat we hier in Limburg wijnen kunnen maken van zo’n kwaliteit en ze zijn vaak verrast wanneer ze onze wijnen proeven. Mensen in de wijngaard zelf wijn laten degusteren tussen de druiven die in hun glas zitten, beter dan dat wordt het niet!” 

Heb je nog toekomstplannen met Clos Les Ramiers?  

“Ik wil wel wat uitbreiden. Momenteel heb ik 3 hectare en kan ik uitbreiden met 2,5 hectare, maar ik ga me eerst toeleggen op het maken van een goede wijn vooraleer ik begin met meer aan te planten. Daarnaast wil ik graag een bed & breakfast openen op het domein en eventueel koppelen aan de wijndegustaties.”