Mike kocht in 2007 de ruïne van de oude brouwerij van Wilderen. Vandaag is er een hypermoderne brouwerij in gevestigd die naam en faam heeft tot over de grenzen heen.
"Als je op een terrasje zit in Rome of Amsterdam en een wildvreemde bestelt jouw bier, dat is kicken"
Hoe is de brouwerij ontstaan?
Mike: “Ik ben al zowat 30 jaar met bier en alcohol bezig! In 1987 ben ik begonnen, dat kan al tellen ... In 2007 heb ik de ruïne gekocht waar nu de brouwerij in is gevestigd. Het is een prachtig historisch pand, dat indertijd maar moeilijk verkocht raakte. Niemand wilde het risico nemen. Onbegrijpelijk, want nu ben ik zo fier op wat het geworden is: in de oude glorie van weleer is nu een hypermoderne brouwerij en distillerie gevestigd. We verwelkomen meer dan 100 000 bezoekers per jaar, er werken hier jaarlijks zowat 120 jobstudenten en ik heb 30 voltijdse krachten in dienst.”
Wat is je mooiste herinnering aan de brouwerij?
“Naast de geboorte van mijn 4 kinderen dan? Dat mijn droom, mijn visie werkelijkheid werd. Je ziet een ruïne die niemand wil en je gaat ervoor! Na jaren restaureren is dan eindelijk het moment daar: de dag van de opening. Al je vrienden en familie zijn aanwezig om je geesteskind te bewonderen: dan krijg je een kick in de hoogste graad. Onze bieren worden ook verdeeld in het buitenland. Als je op een terrasje zit in Rome of Amsterdam, en een wildvreemde bestelt jouw bier, dan is dat kicken. En als die gast dan nog een tweede bestelt, dan ben je zeker dat ze het lekker vinden!” (lacht)
Heb je nog toekomstplannen met de brouwerij?
“Mijn droom is om nog heel aparte bieren te ontwikkelen. Ook qua distillaten: we hebben hier in Limburg zo een rijkdom voorhanden aan fruit. Bijzondere distillaten met appelen of peren, dat zie ik zeker zitten.”
Wat is je lievelingsproduct van eigen productie? En waarom?
“Misschien heb ik dat nog niet gemaakt!" (lacht) "Mijn voorkeur is niet belangrijk. Maar ik ben wel heel trots op de Wilderen Double You Gin, dat is ons paradepaardje! Daarmee gooien we hoge ogen. We zijn de norm geworden voor premium gin in België. Per jaar krijg ik 500 aanvragen om gin te maken. Dat gaat van een jeugdhuis in de buurt tot de plaatselijke sportclub: allemaal willen ze hun eigen gin. Daar doe ik niet aan mee, we maken onze gin en we zijn daar heel trots op.”
Als je je mede-Limburger één advies zou mogen geven, wat zou dat dan zijn?
“Ga op zoek naar authenticiteit. Er is zoveel ‘fauxenticiteit’ zoals ik het zo graag benoem. Blijf altijd uitkijken naar de échte zaken! Limburgers zijn ook heerlijk chauvinistische mensen. Blijf zo, wees trots op je provincie.”