Het verhaal van brouwerij Ter Dolen in Houthalen-Helchteren

In de hypermoderne brouwerij van het knappe kasteel Ter Dolen brouwt Mieke al sinds 1994 verschillende abdijbieren. Ze is er heel goed in geslaagd een ziel in haar zaak te leggen, en dat wordt gesmaakt door bierliefhebbers en toeristen van overal.

Verhaal

“Ter Dolen Armand is naar mijn vader vernoemd en zal altijd mijn favoriet blijven”

Hoe is de brouwerij ontstaan?

Mieke: “In mijn familie waren er al veel brouwers, en zelf wilde ik ook graag zelfstandig iets beginnen. Toen ik deze locatie vond, heb ik mijn hart verloren en meteen geïnvesteerd in een installatie. Ik kan mijn boterham hier verdienen en tegelijk genieten van deze prachtige omgeving, mooi toch?"

Wat is je lievelingsbier?

“De hoppige Ter Dolen Armand. Die is ter ere van mijn vader gebrouwen en zal altijd mijn favoriet blijven. Daar hangt voor mij veel sentimentele waarde rond. In de zomer drink ik ook al eens graag het witbier.”

Het verhaal van brouwerij Ter Dolen in Houthalen-Helchteren

Wat is het succes van Ter Dolen?

“De liefde en passie waarmee het bier gebrouwen wordt. Ik ben wel fier op wat we bereikt hebben, en vind dat andere producenten ook wel meer eer mogen hebben. De Belg is soms niet chauvinistisch genoeg. Naast die passie is er natuurlijk het terras waar we 7 verschillende bieren en abdijkaas van Catharinadal aanbieden. In de zomer organiseren we ook nog de Doolse Donderdagen wat ook veel succes heeft bij de klanten.”

Het verhaal van brouwerij Ter Dolen in Houthalen-Helchteren

En de grootste uitdagingen?

“De brouwerij rendabel maken én houden, want iedereen denkt dat dat vanzelf gaat. Er zijn machines die bijvoorbeeld weleens kapotgaan, wat extra kosten met zich meebrengt. Toch probeer ik zo correct mogelijk te zijn in het tijdig betalen van het personeel. In het leven krijg je niets cadeau en alles gaat met vallen en opstaan. Gelukkig ben ik tot nu toe altijd terug omhoog kunnen klimmen, en daar heb ik ook veel uit geleerd.”