Het verhaal van Runxter
Verhaal
Maak kennis met Kristof, Katrijn, Roel en Theo. Gelegen in het charmante Runkst, brengen ze de kunst van het brouwen naar een heel nieuw niveau. Hun passie voor bier, gin en jenever komt tot leven in de heerlijke smaken van het bekroonde merk, Runxter. Zij brouwen bier zoals echte Limburgers zijn: hardwerkend, gastvrij, eerlijk, …

Hoe is jullie brouwavontuur begonnen?
Kristof: “Ongeveer vijf jaar geleden begon ons avontuur. Het leek me een goed idee om een bier op de markt te brengen en aangezien mijn gezin en ik in de Brouwerslaan wonen, was dit op ons lijf geschreven. Roel onze overbuur was enthousiast door het idee en samen besloten we een biercursus te volgen in Leuven. Dat was het startsein voor onze eigen brouwerij. We kochten een eerste bierketel zodat we konden starten met het brouwen van ons eigen bier. Maar om ons bier daadwerkelijk op de markt te brengen, was een samenwerking met een grote brouwerij noodzakelijk. Zo konden we onze creaKe in grotere hoeveelheden laten brouwen en met trots presenteren aan alle bierlieLebbers. Mijn vrouw Katrijn en de vader van Roel, Theo hebben ons team versterkt. Met z'n vieren zijn we nu verenigd in dit brouwavontuur.”

Wat is de grootste uitdaging waarmee je als brouwerij in Limburg wordt geconfronteerd?
Roel: “Bier aan de man brengen, blijft de grootste uitdaging. We moeten opboksen tegen de gevestigde waarden. Qua naam zitten we natuurlijk wel goed, het ‘Runxter bier’. We zijn afkomstig van Hasselt en het specifieke deelgebied heet ‘Runkst’." Katrijn: “Er zijn ook een heleboel lokale initiatieven. Veel producenten zijn begonnen met bier brouwen of hadden al een lokale bierbrouwerij. Nu proberen wij met Runxter een plaats binnen die markt te krijgen. Dat is zeker de grootste uitdaging, maar het is ook de mooiste uitdaging. Een plaats veroveren tussen alle lokale bierbrouwers.”

Het verhaal van Runxter

Welke dranken bieden jullie aan?
Katrijn: "Wij brouwen drie verschillende soorten bier, de Runxter Smoked, de Runxter Stout en de Runxter Sun. Daarnaast hebben we ook de Runxter gin en de Runxter jenever. De jenever is een kleiner project dat ontstaan is Kjdens de coronaperiode. Omdat we ons bier niet verkocht kregen tijdens die periode hebben we het overschot laten uitstoken tot een eau de bière. Daarna is dit toegevoegd aan een jenever waardoor er een heerlijke Hasseltse jenever ontstaan is. Dit is een apart project en wordt geproduceerd met een gelimiteerde oplage. De bieren en gin daarentegen, blijven we ongelimiteerd brouwen en stoken.”

Wist je dat er zelfs aan onze Belgische kust, in Bredene, een meester ijsbereider is die onze gin gebruikt om er ijs van te maken? Een echte topper!

Hoe heb je de brouwerij zien evolueren sinds de oprich?ng en hoe zie je de toekomst van de brouwerij?
Katrijn: “We zijn begonnen met het eerste biertje, de Runxter Smoked. Ondertussen zijn er drie verschillende bieren op de markt. Wat we qua toekomst zien, is het verspreiden van onze bieren in heel Limburg en daarbuiten …” Roel: “We willen Hasselt en Limburg veroveren, zorgen dat we meer op de kaart komen. Het zou fantasKsch zijn als de Runxter een begrip zou kunnen worden in Limburg en omstreken. Wist je dat er zelfs aan onze Belgische kust, in Bredene, een meester ijsbereider is die onze gin gebruikt om er ijs van te maken? Een echte topper!”

Wat is iets wat iedereen echt moet weten over jullie brouwerij?
Kristof: “Wat iedereen moet weten is dat we super enthousiast en fier zijn dat we Runxter kunnen bieden. We zijn fier op het gebied waar we wonen en we willen de Runxter in meer regio’s bekend maken. Wat ook belangrijk is om te weten zijn onze samenwerkingen met brouwerij De Rechter en stokerij Vanderlinden. Dat maakt van Runxter een volledig Hasselts product.”

Hoe smaakt Limburg voor jou?
Kristof: “Vriendelijk, oprecht en open. De mensen zeggen nog altijd spontaan goedendag tegen elkaar. Dat is die fantastische openheid en toegankelijkheid die Limburg biedt.” Roel: “Ik denk dat wij dat ook wel zijn. We doen ons best en bieden eerlijke producten aan. Precies zoals een Limburger is en wij willen dat ook uitstralen: vriendelijk, oprecht en met een positief hoekje af."

Het verhaal van Runxter